Somnath

In Somnath staat de zonnetempel en schijnen zal de zon!

Ik kwam hier gisteren aan en wilde deze plaats eigenlijk ‘onderweg even aandoen’, maar omdat ik de plannen een beetje veranderd heb en er daardoor wat meer ruimte is, besloot ik hier een nacht te slapen. Rustig aan doen dus.

Het enige door de gids aanbevolen hotel was vol, dus via booking com naar een ander. Dit bracht weer nieuwe belevenissen. Ten eerste kende de tuk tuk man het niet, hij bracht me naar een geheel onbekende plaats. (Soms is dit een truc, ik dacht deze keer niet). Na veel gedoe kwam ik tenslotte in hotel Dash. Het bleek aan een snelweg te staan en was nog in aanbouw. Er stond een enorme hoeveelheid jongens bij de balie die op zijn Indiaas mij direct lachend van feedback begonnen te voorzien. Somnath is de eerste plaats na bijna 5 weken waar weer veel toeristen komen en daardoor wekt het gedrag weer vaak, laten we zeggen wat irritaties op. Ik heb hiervoor de volgende strategie: ik vraag onmiddelijk naar de manager en vraag dan om ‘respect’, ‘I respect you too’ (of ‘also’). Ik mag hierbij (van mezelf, een oefening in zelfbeheersing) niet boos worden. Deze strategie helpt wonderbaarlijk. Bovendien vertrek ik direct uit restaurantjes als er gelachen wordt.

Maar goed het hotel, na dit welkom naar de kamer. Ik kreeg eerst een kamer aangeboden met een balkon (uitzicht op de snelweg) waar een gat in de vloer van het balkon zat, (nu al gebreken….en het is nog niet klaar) dus snel naar de volgende, dit balkon had geen gat, ik heb er verder overigens geen gebruik van gemaakt. Het restaurant was nog niet klaar, en aan de lift werd ook met veel lawaai gewerkt, maar de badkamer was wel klaar! De muren waren beeldig betegeld met dolfijnen die uit de golven sprongen. Er kwam ook warm water uit de kraan, echter niet uit de douchekop, maar dat gaf niet, er stond een emmer met mandie-bakje.

Daarna heb ik de tempel bezocht. Hij is beroemd, belangrijk en modern. Er hoort een heel verhaal bij, maar dat wordt te lang. Vlak na het nemen van de foto brak er paniek uit. Een hond was het tempelplein opgelopen. Met voedsel is hij weer weggelokt.

Het is een zgn ‘zeetempel’ en ik wilde hem graag zo tussen de golven op de foto zetten, maar erin kon alleen zonder schoenen, camera en bagage, en toen ik buitenom langs de hekken er omheen wilde lopen en zo op het strand terecht dacht te komen werd ik door de bewakingsdienst tegen gehouden.

Ik ben lopend terug naar het hotel gegaan, qua conditie, die hier hardlopend achteruit gaat. In het hotel was weinig veranderd.

Toen ik echter zo langs de snelweg liep, bleek daar een enorm groot en enorm duur hotel te staan, (stond niet in de gids, niet op booking enz.) dus daar ben ik ’s avonds gaan eten. Er was een buffet in een enorme eetzaal met 6 obers. Vanaf half 8 (erg vroeg voor Indiase begrippen) kon ik daar terecht, dus daar zat ik als enige gast, met dat buffet en die obers.

Het eten was zalig, ik heb alles geprobeerd. Elke schep die ik uit een schaal nam werd ondertiteld door een ober. Bij de ‘balletjes in manshoury saus’ proefde ik iets bekends, het smaakte naar China! ‘China’ zei ik tegen de ober en beide waren we blij dat ik dit herkende (en verder niet hoefde want ik ben tenslotte in India).

Als dessert was er o.a. buttermilk! Gujarat is officieel alcohol vrij, dus ook hier geen alcohol. Ik heb een heerlijk glaasje melk genomen.

Deze culinaire uitspatting kostte me 510 rupees, (€7,62).

Ik heb heerlijk geslapen en kon deze ochtend niet met de credit card betalen (de hotels van het reisbudget en de andere uitgaven van het huishoudgeld). Maar dat gaf allemaal niets, want ik ging weer verder.

In het plaatsje bij een wegrestaurantje heerlijk ontbeten, ik wil beschrijven hoe zo’n restaurantje in de ochtend tot leven komt, want dat is zo mooi. Maar het wordt teveel voor nu, dat komt een andere keer.

Ik zit nu in het busstation te wachten op de bus naar Diu. Opeens staat er iemand met een telefoon voor mijn neus, hup een foto! Nieuwe situatie, nieuwe strategie: ‘I always ask to make a photo’ en dan gaan ze achter een paal staan om het stiekum te doen.

Ondertussen is de canteen opgebouwd en is daar de thee klaar. Er schalt muziek uit de luidsprekers en ik ga een kopje thee kopen.

10 Reacties op “Somnath”

 1. PLannen aangepast? Waren er wel andere gasten in het snelweghotel? wat een giga tempel hebben ze daar.
  Merk je iets van de onrust tussen India en Pakistan? IN de aanloop naar de verkiezingen klinken er beschietingen en opruiende teksten.
  Is er een reden waarom er zo laat gegeten wordt in India?
  We hebben hier uitzonderlijke temperaturen gehad, het warmterecord werd iedere dag verbroken. Vandaag iets meer normaal weer voor de winter, waar we nog steeds inzitten.

  Like

  1. Her vervoer is beter dan verwacht, daarom hoef ik niet 3x naar Ahmedabad en heb zo wat extra ruimte. Ik merk weinig van de onrust, iedereen zit op zijn telefoon te kijken, maar dat doen ze de hele tijd. Ik probeer er soms over te praten: ‘tensions are high’. En Kashmir is een zwerende wond, al sinds de scheiding. Geen idee wbt het eten, misschien de warmte? In Spanje eten ze ook zo laat. Ja, toch heerlijk dat warme weer he? Als er nu maar geen koude weerslag op volgt.

   Like

 2. Dat in aanbouw zijnde hotel doet me denken aan een ander hotel in Delhi , waar ik j aren geleden was met mijn zus . Dit hotel was dus ook nog niet klaar,maar we konden wel een kamer krijgen.
  Één van ons naar de wc en jawel hoor het water bleef maar uit de wc stromen en stroomde zelfs zo de gang van het hotel in. Wij hulp halen en het werd wel weer verholpen,maar het was een gigantische overstroming geworden. Leuk om jouw belevenissen te lezen. Liefs

  Like

  1. Leuk te lezen, dat soort gebeurtenissen kan geloof ik alleen hier. Het was me die dag allemaal even teveel. En oja, ik heb in een b&b in Sri Lanka een overstromende wc meegemaakt…. bij het doortrekken. Groetjes, Marga ps wanneer ga je weer terug naar Nederland? En bevalt het nog steeds?

   Like

  1. Bij dit hotel ging het allemaal tegen de aanbevelingen van booking com in. En het was me even wat te veel daar in Somnath. Hier in Diu is het weer rustig. En een zalig hotel. Maar het is altijd een dilemma, wat schrijf ik op en wat niet. (Net als de foto’s, ik wil graag alleen het ‘mooie’ laten zien). Liefs, Marga

   Like

 3. Ik heb nu eens goed op de kaart gekeken om te zien waar je bent.
  Natuurlijk keek ik ook om te zien waar Kashmir nu precies ligt. Vaak merk ik dat ik zaken zo ongeveer weet en daar nog genoegen mee neem ook. Dooor jouw informatieve en grappige verhalen, word ik bij de les gehouden. Dat vind ik prettig, dank je.
  De natuurberichten:
  Dagpauwoog in de tuin op geurende struik, daarna opwarmen op de (witte) muur, 3 citroenvlinders.
  Eksternest in boom in de straat, eksters druk in de weer.
  Boven Spanderswoud cirkelend 4 roofvogels (buizerds?) Zijn jong volwassenen (van vorig jaar)
  Vandaag ineens veel wind, koud wordt het de komende tijd niet.

  Like

  1. Wat een mooie natuurberichten. Als ik dat zo lees stel ik het me even voor, wat mooi zijn onze jaargetijden toch. Als het nu maar niet meer hard gaat vriezen.Het is hier 9 maanden zon en warm en 3 maanden regen en hoge vochtigheid. Ik ben nog 10 dagen in Gujarat, Kashmir ligt noordelijker. Dat is al sinds de deling in 1947 een zwerende wond. Ook dat hebben de Engelsen niet goed achtergelaten. En het ligt natuurlijk strategisch. (En het is er zo zo mooi). Groetjes, Marga

   Like

  1. (Ik wilde even zeggen: (‘verschil moet er zijn’)), maar heb het direct tussen haakjes gezet. Ze lachen waarschijnlijk omdat ze me niet kunnen plaatsen, onzeker zijn en als groepje dapper voor elkaar willen zijn of zo iets. Hier in Diu is het gelukkig weer rustig -alleen de ‘pics’ blijven, ik krijg bijna bewondering voor WillemAlexander en Maxima. (Maar die krijgen er tenminste voor betaald). Alles goed gegaan met de inspectie? 💃🏼En het is weekend! 😀 😀 Fijn weekend!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: