Ajanta en Ellora

Ajanta en Ellora zijn twee enorme grotten-complexen. Met prachtige, verklarende teksten van Paul v.d. Velde heb ik de grotten bezocht. Ik bezocht ze al eerder, op mijn eerste solo reis naar India, zo’n 25 (?) jaar geleden. En ik kon me van dat bezoek niets meer herinneren. Helemaal niets.

De Ajantagrotten zijn gebouwd tussen 230 voor en 650 na Christus. De bloeiperiode van het Boeddhisme in India. 30 kunstmatige grotten, in de rotswand uitgehakt liggen in een hoefijzervormig dal. De grotten worden beschreven als caitya’s: in de grot is een stoepa, die de Boeddha herdenkt en Vihara’s: verblijfplaatsen van de monniken. Op de muren prachtige ‘fresco’s’, alhoewel de techniek anders is.

De beroemdste afbeelding is die van Avalokiteshvara (de Bodhisattva van het mededogen). Het is een prachtige afbeelding.

Ik waande me soms in ‘Indiana Jones and the temple of doom’…….. (en waar was Harrison Ford?)

Afbeeldingen met scenes uit het leven van de Boeddha en het plafond met bloemen versierd.

Ellora

De grotten van Ellora, 100 km verderop zijn uit de 6e – 13e eeuw. Je kunt zeggen dat Ellora verder gaat waar Ajanta is gestopt. Het is de Renaissance van het Hindoeisme en de neergang van het Boeddhisme. Ook zijn er Jain-grotten. In totaal liggen er 34 grotten In een lengte van 2 km.

En ik had een kamer met uitzicht op de ‘caves’. Dus ’s avonds lekker buiten gezeten en de zon zien ondergaan en de volgende ochtend al vroeg op pad.

De oudste grotten zijn Boeddhistisch, dus daar begin ik maar mee.

Volgens Paul v.d. Velde is dit een mandala. (Ik dacht altijd dat deze rond waren).

Dit beeldige kleine figuurtje aan de voet van de troon van de Boeddha is Bhudevi. Het is de godin aarde. Zij draagt een kruik water waarmee ze het leger van Mara (het kwaad) zal wegspoelen.

De meeste Hindoegrotten zijn aan Shiva gewijd.

En nog even Kumbh Mela… hier is Shiva afgebeeld met ascetenhaar en de drietand.

Het klapstuk van de Hindoegrotten en Ellora is de Kailastempel.

Deze tempel is (7e – 9e eeuw) in 150 jaar door 7000 arbeiders uit de rotsen gehakt. Het is dus 1 groot beeldhouwwerk, waar je in rondloopt. De tempel is 50 bij 35 meter. Alles klopt, symetrie, verhoudingen, balans in de beelden, de lichaamsverhoudingen enz. De tempel is wederom aan Shiva als heer van de berg Kailas, (zijn verblijfplaats in de Himalaya) gewijd. De berg Kailas bestaat echt in Tibet en is heilig voor Hindoes en Boeddhisten. (En duur te bereizen, want de Chinezen slaan hier een grote salade uit).

De gehele tempel is bedekt met afbeeldingen van Shiva, scenes uit de Mahabharata en Ramayana en scenes uit de mythen rond Shiva.

Binnen in de tempel en rechts is de toegang tot het heilige (de fallus) deze wordt geflankeerd door de twee riviergodinnen Ganga en Yamuna.

De Jaintempels helaas niet kunnen bezoeken, deze waren tijdelijk voor het publiekgesloten.

In 6 uur ging ik van Jalgaon deze ochtend met de trein naar Surat. Ik had een snelle trein (kwam zowaar een kwartier!! te vroeg aan) en ik zat 1e klas. Heerlijk rustig, vanochtend om 9 uur bij vertrek sliepen mijn 3 medepassagiers nog dus ik kon ongestoord de planning weer ‘ns bekijken, heb een flink stuk in mijn boek gelezen en verder was er niets te doen dan kopjes thee te drinken en naar buiten te kijken.

5 Reacties op “Ajanta en Ellora”

  1. Hoi Marga,Wat een mooie tempelcomplex en wat zijn de fresco ’s mooi.Ik geniet bij een kop koffie van je mooie reis.Geniet en veel geluk.kus Ria

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: