Naar Karelië

Dit is het Fort Oreshek, het ligt op een eilandje, daar waar de Neva in het Ladogameer uitkomt. Strategisch twistpunt tussen Zweden en Rusland sinds de 12e eeuw. Het is door Peter de Grote definitief bij Rusland ingelijfd. Tot de 19e eeuw was het hoofdzakelijk fort, daarna werd het als gevangenis in gebruik genomen om de Debrakisten in op te sluiten. De Debrakisten waren een groep van voornamelijk adelijke militairen die de eerste protesten in het feodale Rusland tegen de tsaar (1825) organiseerden.
De protesten werden neergeslagen en de opstandelingen gevangen gezet. Aan het begin van de 20e eeuw werd het fort gebruikt om de eerste bolsjewieken in op te sluiten.

Het gebouw met de cellen.

Ook de broer van Lenin zat hier gevangen en is hier gefusilleerd.
Na de Oktoberrevolutie werden de gevangenen bevrijd. Het lot wil dat ook deze bevrijders later door de terreur van Stalin gevangen werden gezet.

Het fort is ook beroemd vanwege de rol die het speelde bij het beleg van Leningrad.
Het fort lag midden in de vuurlinie en is altijd in Russische handen gebleven. Tijdens het beleg werd Leningrad geheel omsingeld, behalve een smalle corridor die langs het fort liep. Er werd een weg en spoorlijn aangelegd, ' De weg naar
de overwinning', die liep van Leningrad naar het vaste land, toen die moest worden opgegeven, werd er in de winter een weg over het ijs aangelegd, 'De weg van het leven'. Deze weg werd het keerpunt in het beleg. 1 miljoen mensen zijn over beide wegen geëvacueerd en er kon onder voortdurende Duitse beschieting voedsel naar de belegerde stad worden gebracht. Er heeft zelfs enige tijd een elektriciteitskabel over het ijs gelegen.

Na het bezoek aan het fort ging de reis verder, Karelië in.

Lange wegen door berken- en dennenbossen, afgewisseld met kleine dorpjes met vooral houten huizen.

Het kerkje in Olonets.

En een bijzondere brug aldaar.

In Olonets 's avonds gegeten en toen kwam de bus in mul zand vast te zitten.
Uitgeput om 12 uur ' avonds in Petrozavodsk (de hoofdstad van Karelië) aangekomen, maar ……. het hotel heeft een zwembad, dus daar vanochtend in gezwommen. En toen was alles weer goed.
Morgen vervolg.

4 Reacties op “Naar Karelië”

 1. Wat leuk Marga! En wat ben je ondernemend zeg! Ga je nu ook zoveel te voet als in Engeland? Ik bewonder je energieke reislust!
  Heel veel plezier! Hartelijke groet van Karin

  Sent from my iPhone

  Like

 2. Hi Marga,
  Plaatjes met tekst: net een reisgids maar wel een erg afstandelijke. Geen idee hoe jij het nu echt vindt en hoe het is om in dit reisgezelschap te reizen. Wat is leuk, wat is minder leuk? Waar heb je verschrikkelijk de pest in enz. Zelfs het vastzitten in het zand wordt in 1 zin afgedaan. Je mist het lopen blijkbaar, schreef je aan Karin. Waarom leg uit! Bij alle andere hoofdstukken heb ik (nog) niet de reacties gelezen. Er is ook heen enkele foto waar jij op staat. Kom Marga, laat eens wat van jezelf zien! Groetjes, Dik

  Like

  1. Hoi Dik, wat een mooie vragen, het is een erg druk programma, op de meest rare momenten zit ik hieraan te werken om toch nog wat te laten zien. Ik hoop dat er ook nog een moment komt voor het beantwoorden van je vragen groetjes, MargaMarga

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: