Het Petrozavodsk van Paustovski

Het huis van de boer
'Het leven in Petrozavodsk was toen nog ongeordend en veel te eten was er niet. Ik woonde in het "huis van de boer" waar ik in de kantine gestoofde rapen zonder zout voorgezet kreeg en oostzeehouting die tot een groenige brij fijngestampt werd. Van dit soort eten kon ik wel walgen. "Het huis van de boer" was door de beste houthakkers gebouwd. Zij hadden de wanden met prachtig, echt noordelijk houtsnijwerk versierd. In de grote zaal, die naar was rook werden dansavonden gehouden.'
Uit: Omzwervingen

In Petrozavodsk hebben we eerst het museum bezocht. Het museum gaf veel informatie over Karelië, de geschiedenis, de cultuur, de politiek en natuurlijk Peter de Grote.

Voor de kinderen was er een speurtocht langs de diverse onderdelen, op deze tafel liggen attributen waarmee ze zich kunnen verkleden als iemand uit de tijd van Peter de Grote.
In de spiegel is hij nog vaag te zien.

Het museum was zoals ik me de musea in Rusland nog herinnerde, prachtige voorwerpen en zorgvuldig ingericht met in elke ruimte een suppoost. Die overigens erg aardig waren. Toen ik het even allemaal gezien had en naar buiten wilde, werd ik helemaal tot de uitgang begeleid, echt alleen om me te helpen.

Daarna hebben we het archief bezocht. Met een inleiding door de directrice. Ze vertelde over de archiefstukken die voor Paustovski belangrijk waren.

Hier is zij rechts te zien, met links de gids en tolk Svetlane, die de hele reis bij ons is.

En daarna kwam Faina Makarova. Zij heeft al het werk van Paustovski dat handelt over Karelië uitgezocht en beschreven : Paustovski en het Noorden. Met haar hebben we door de stad gelopen en de diverse plaatsen bezocht die in de boeken voorkomen, en ze heeft verteld hoe ze gewerkt heeft en welke bijzondere ervaringen ze daarbij had.

Dit bijvoorbeeld, was een ziekenhuis dat wordt beschreven in een van de boeken.

En dit hotel komt in een van zijn boeken voor. Zou hij er ook geslapen hebben? Wij (helaas) niet.

En hij heeft vast wel over de promenade langs het Onegameer gelopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: