Beelden, nieuw en oud

Deze man werkt aan een beeld van Parvati (de vrouw van Shiva). Binnenkort wordt hier het Parvatifestival gevierd en in de wijk Kumartali, de wijk van de beeldenbouwers, wordt volop aan (veel) beelden van haar gewerkt.

Eerst wordt het geraamte van stro gemaakt en daarom heen wordt met klei uit de rivier het lichaam verder geboetseerd.

Er zijn heel grote, maar ook heel kleine beeldjes.

Allemaal Parvati’tjes die liggen te drogen in de zon. Daarna worden ze aangekleed.

Ieder zijn taak.

En dan zijn ze bijna klaar voor het feest. (Er moet alleen nog een ringetje door haar neus)

In India hebben beelden altijd een belangrijke rol in de godsdienstige beleving gespeeld. In elke tempel staan beelden en een beeld is hier niet alleen ‘een beeld’ maar het is ‘de god’.

In het Indian museum staan de beelden uit vroeger tijden. Met de samenstelling van de collectie is in 1814 begonnen en hiermee is het het oudste Aziatische museum.

Het museum heeft o.a. drie collecties die wereldberoemd zijn:

De Mathura collectie

Parvati (12e eeuw)

Scenes van (de feesten rond) de geboorte van de Buddha (2e eeuw)

Gedeeltes van het hekwerk van de Bharhut stupa (2e eeuw)

De stupa is in 1873 ontdekt door een Engelse archeoloog die het hekwerk en de poorten liet afbreken en de onderdelen naar het museum bracht. (De stupa zelf ligt er nu verwaarloosd en ontmanteld bij)

de Gandhara beelden (2e eeuw)

Deze zijn in de 19e eeuw in Pakistan en Afganistan opgegraven en op sommige beelden is duidelijk de Grieks- Romeinse invloed te zien.

7 Reacties op “Beelden, nieuw en oud”

 1. Hallo Marga, met verbazing lees ik je berichten, wat een totaal andere samenleving dan hier, in t westen en in Utereg! Als ik ze lees ben ik even ver weg en probeer ik me er een voorstelling van te maken. Ik hoop dat je straks weer kunt wennen in ons buurtje. Nog een goeie tijd daar, hartelijke groeten van Hedwig

  Like

  1. Dank voor je reactie Hedwig. Vroeger had ik mijn culturele shock in AH bij al die yoghurtjes. Vorig jaar was ik met stomheid geslagen door het station en HC. Ik zag zojuist een foto van de nieuwe noordertunnel…… ook daar moet ik maar niet meteen doorgaan. In het buurtje zal ik zeker weer wennen, (kost een beetje tijd, is even een disorientatie: waar ben ik nu?) maar reizen en thuis, ze zijn allebei leuk.

   Like

 2. Ook ik vind het duizelingwekkend… heb het ene nog maar net ‘gevisualiseerd’, zit jij alweer ergens anders…
  Ik heb net de volgende SU-reis groep uitgezwaaid op Schiphol en pruts nu maar wat aan mijn plantjes op het terras. Voordat ik het weet is het wknd alweer voorbij… doeiii

  Like

  1. Het lijkt me soms heerlijk, lekker met je plantjes bezig zijn. Op het blog zijn het maar indrukken, aspekten. Er is hier zoveel, ik kies meestal maar wat. En ik was bijna 5 dagen in Kolkata. (En het wifi viel uit enz. enz). Het blog is voor mij ook een manier iets….. hiervan te verwerken. Fijn weekend! 💋🌞🌞

   Like

 3. Hoi Marga, wat een mooie beelden worden hier gemaakt in het mooie India.Prachtig handwerk.Blijf je daar om het feest mee te maken.???Heel veel.plezier met je mooie reis.gr Ria

  Outlook voor Android downloaden

  ________________________________

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: