Een wandeling in Lucknow

Ik ben ruim 4 hele dagen in Lucknow en dat betekent dat ik rustig aan kan doen. Zo heb ik vandaag ‘zo maar een beetje’ rondgelopen.

Ik stuitte al vroeg op een politieke ‘optocht’. De BJP (van Modi) trok de stad in onder aanvoering van een stel olifanten. Na het nemen van deze foto sprong de man in het geel uit de tuktuk om te vragen of ik de foto naar hem wilde opsturen. Hij gaf me zijn telefoonnummer, of ik even wilde bellen voor het adres. Ik heb hem mijn emailadres gegeven; hij moet (nog steeds) maar even mailen, dan mail ik hem de foto terug.

Ik was in deze straat op zoek naar het monument ter ere van de opstandelingen uit 1857. De hele residency staat vol met herdenkingskruizen van zo ongeveer alle Britse regimenten en waar was het herdenkingsmonument voor de sepoys? Er moest er toch wel minstens 1 zijn? Ik had erover gelezen en gisteren op weg naar de boekwinkel had ik het vanuit de metro (die grotendeels boven de stad rijdt) vanaf een brug gezien.

Het memorial voor de sepoys

Saheed Smarak

Daarna ben ik op zoek gegaan naar een riksha,

Ik heb van die momenten dat ik met een fietsriksha ga en ze dan geef wat ze vragen. Of ik ding af en geef ze dan toch de ‘eerste prijs’. En altijd, ook in de metro en ook als je de krant gaat lezen, gaan de schoenen uit.

Alweer een zo op het oog prachtig gebouw,

tot je dichter bij komt. Weer een mausoleum, dit keer van Shabnajaf en zijn 3 vrouwen. Het was er heerlijk koel. Bij de kist zat een groep mensen naar een toespraak (?) te luisteren. Enthousiast vroeg men of ik mee wilde luisteren. Maar ik sprak de taal niet…..

Terug in de hoofdstraat kwam er weer een verkiezingsoptocht voorbij. Groen-rood met een fiets als symbool. Welke partij zou dit zijn? Omdat groen-rood ook Islamitische kleuren zijn vroeg ik dit aan 1 van de mannen met een vlag. Weer niet goed, toen ik daarna vroeg ‘What is this’ antwoordde hij met een afkorting.

In ieder geval was de partij erg populair.

Voor als het filmpje niet werkt:

Er werden ook veel foto’s gemaakt.

Ze kwamen me deze keer niet om de foto vragen.

In het hotel heb ik het even uitgezocht. Het gaat om de Samajwadi partij (denk ik). Een partij die volgens wikipedia ‘zichzelf als democratisch socialistisch beschrijft’. Na de beschrijving volgen een aantal onduidelijke zaken waarin de partij betrokken is (en geweest). Het idee om Groen Links aan te raden contact te zoeken, heb ik maar laten gaan. Maar die fiets is natuurlijk wel een goed idee.

In Wikipedia staat een groot overzicht van alle partijen met gegevens en symbool. Er zijn erg veel partijen, veel meer dan in Nederland, maar India is ook wat groter. Zo worden o.a. de volgende symbolen gebruikt: vaak een olifant, een kokosnoot, nog een keer een fiets, een kam, ‘a lady farmer carrying a paddy on her head’ en ‘a rising sun’. Dit is het symbool van de Dravida Munnetva Kazhagan. Het is een partij van de Dravidians, een volk uit Tamil Nadu dat tot een lage kaste behoort. (heel kort samengevat). Hun leider is M.K. Stalin (geen familie). Deze partij wordt (denk ik weer) nogal wat keren aangehaald in ‘De god van de kleine dingen’.

Yet another road show’: (Uit de krant vanochtend, 19 april)

Ik geloof niet dat de The Times of India een fan is van de SP-BSP.

3 Reacties op “Een wandeling in Lucknow”

  1. Hoi Marga, ik volg je zoveel mogelijk. Wat een bijzondere trip! Wanneer kom je terug?
    Jouw Blue Bells bloeien. Ontvangen als bol met Kerst, bloeiend met Pasen. Ik heb een foto gemaakt. Stuur ik je nog…. Liefs, Paula

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: