Op weg naar de bewoonde wereld.

Vandaag liepen we langzaam het dal uit.

Speurend naar de herfstkleuren.

De herfst laat hier nog even op zich wachten. Het was vandaag weer warm: 23 graden. Het dal eindigde bij een brede rivier, waar niet zoveel water in stond.

Geen idee waar al het regenwater blijft.

Het was weer een flink stuk naar Bekkaku-tempel 2, waar Kobo Daishi leerde schrijven:

En hij sliep hier ook:

Onder een dekentje.

Onderweg passeerden we een henro hut: deze wordt door de plaatselijke bevolking gebouwd en beheerd. Er zijn zeer eenvoudige henro hutten (een ‘dak’ op 4 palen) en prachtige, zoals deze:

Er staat ook een paraplu!

En alles wat je als ‘henro’ nodig hebt is in deze hut: vers fruit, schrijfgerei, informatie over Tokushima, iets te drinken enz.

Naast de hut ligt een rijstveld waar oude graven in staan.

Ook Japan.

Als we langs de weg verder lopen stopt er onverwachts een auto. Een vrouw stapt uit en rent naar ons toe met een zakje tomaatjes. Osetta! Een gift aan de pelgrim. Het zijn heerlijk zoete tomaatjes, een mooi geschenk. En tenslotte bereiken we tempel 13. Tegenover de tempel ligt een groot Shinto complex. Vaak zie je Shinto en Boeddhisme naast elkaar en soms zijn beide geheel met elkaar vermengd.

Aan de overkant van de straat staat een Shinto tempel.

Naast de tempel staat de ryokan waar we vandaag overnachten. We zien hier weer de andere henro’s waar we onderweg mee hebben kennisgemaakt, o.a. Een Deens echtpaar en een vrouw uit de V.S. We wisselen direct weer alle ervaringen van deze dag uit.

En dit zojuist mijn maaltijd.

Het is nu 10 over 8, de televisie staat aan (een soort Japanse RTL) ik heb gegeten, ben in bad geweest en zo is het genoeg. Ik ga richting bed: een dun matras op de tatami mat. Morgen is er weer een dag en staat om 6.30 uur het ontbijt klaar: de avondmaaltijd in afgeslankte vorm.

Eén reactie op “Op weg naar de bewoonde wereld.”

  1. Wat een mooi gebruik is dat , dat je als pelgrim van alles krijgt aangereikt door de bewoners. Geeft een heel speciaal gevoel denk ik zo.
    En dan dezelfde mensen tegenkomen, gaat dat de hele reis door denk je? Afhankelijk natuurlijk of ze dezelfde afstanden per dag lopen.
    Alle liefs weer en blijf duimen voor mooi weer.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: