In het voetspoor van……

‘Loop niet in de voetsporen van de oude meesters,
zoek waarnaar zij zochten’

Dit is het advies van Kobo Daishi. Hij werd in 774 in Zentsuji (tempel 75) op Shikoku geboren. Na zijn studie ontmoette hij een monnik die hem voor het Boeddhisme interesseerde. Hij werd door de keizer uitgekozen om dit in China te bestuderen en hij vertrok, na tot monnik te zijn gewijd, naar Xian, de toenmalige hoofdstad. Na zijn terugkeer werd hij erkend als Daishi (meester), hij werd populair aan het hof en hiermee begon de bloei van het esotorisch Boeddhisme in Japan. (Esotorisch – of Shingon – Boeddhisme is gebaseerd op een geheime leer en wordt van leraar op leerling overgegeven). In Koyasan stichtte hij het hoofkwartier van het Shingon en daar is hij ook begraven. Zijn hele leven keerde hij regelmatig terug naar Shikoku, om zich in de bergen terug te trekken en daar ascetische praktijken te beoefenen.

Hij heeft veel wonderen op het eiland verricht en in de loop der eeuwen zijn er op deze plaatsen tempels gesticht en ontstond er een pelgrimstocht langs deze tempels.

In een grot bij de kaap Muroto (tempel 24) had hij een ‘verlichtingservaring’ en nam de naam Ku (hemel) Kai (oceaan) aan, (de kaap: waar hemel en oceaan elkaar ontmoeten).

Kukai heeft een duidelijke Japanse versie van het Boeddhisme neergezet. Hierin zijn enerzijds veel goden en rituelen van het Indiase Hindoeisme te herkennen, anderzijds is het sterk beinvloed door het Shintoisme, de oorspronkelijke animistische godsdienst van Japan. Dit is waarschijnlijk de reden waarom het Shingon nog steeds populair is.

En waarom 88 of 108 tempels? Volgens Kukai is onze geest door 108 vervuilende staten vervuild en door 108 tempels af te gaan kun je bij elke tempel ‘een staat onder handen nemen’ en zo tenslotte de verlichting bereiken. Enige opmerkingen hierbij: ik begrijp dat de geest vervuilende staten kent, maar 108? Ook begrijp ik niet helemaal waar de 88 dan voor staat. Maar wellicht word me dit de komende tijd duidelijk.

Dus toch een beetje in de voetsporen van de oude meesters.

Bij elke tempel staat minstens 1 beeld van Kobo Daishi, en wij stonden er ook! Hier met Jennifer die met ons mee loopt.

4 Reacties op “In het voetspoor van……”

  1. Hoi Lieve Marga wat geniet ik van je verhalen.Met een kop koffie denk ik dan aan jou .Ook een stuk levenservaringen van jou en de mooie uitleg wat alles betekent .Een dikke knuffel.kus Ria

    Like

  2. En dan kom ik terug van boodschappen doen, wordt het huis onder ons met enorme herrie verbouwd (de personen die het huis in februari hebben gekocht hebben we nog steeds niet gezien!) en dan lees ik met heel veel plezier je beschrijvingen en uitleg. Dank je wel.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: