Van de regen naar de zon (en het is echt herfst geworden)

Het handje bovenaan de steen geeft de richting aan.

Het is donderdag 14 november en ik toen ik vanochtend wakker werd was de lucht bewolkt. Er was voor vannacht en deze ochtend regen voorspeld en het had inderdaad vannacht geregend. Weer regen sinds 24 oktober, dat zijn 21 droge en vaak zonnige dagen! (Voor volgende week wordt er regen voorspeld)

Uwajima, om 6.40 uur.

Maar toen we op weg gingen was het al droog en in de loop van de morgen brak de zon door. De tocht ging eerst door een smal dal waarin de weg langzaam omhoog kroop. Na een pas kwamen we in een enorm wijd dal en daar stond tempel 41 Ryukoji.

Uitzicht vanaf de tempel.

Er stond een stevige wind in dit wijde dal en in die wind was het koud. We begrepen nu wel waarom er sinds vorige week bij de Lawson (naast de Kerstaanbiedingen) mutsen, dassen en handschoenen te koop lagen.

Tempel 42: Butsumokoji had weer een andere sfeer……hier stond op het tempelterrein naast de gebruikelijke gebouwen ook een kleine schrijn gewijd aan gestorven huisdieren. Bij het stempelbureau was een honden-vouwpakket te koop.

Hier stonden ook de ‘Zeven Geluksgoden’. Zij horen overal en nergens bij en staan overal, in restaurants, op Boeddhistische en Shintoistische tempelterreinen en op het huisaltaar.

De mandjes zijn voor donaties.

Ebisu: de enige van Japanse oorsprong. Hij heeft een hengel met een vis eraan en ‘helpt’ bij een goede vangst en veilige reizen.

Benzaiten Bishamon-ten en Daikoku-ten komen uit India. Benzaiten is de beschermster van de kunst (zij heeft een luit vast), Daigoku geeft kracht. Hij zorgt ook voor een goede oogst, naast hem staan twee balen rijst.

Jurojin, Fukurokuji en Hotei-son stammen uit China. Jurojin schenkt een lang leven, Fukurokuji staat voor welzijn en geluk en Hotei-son symboliseert de welvaart. Hij wordt ook wel de (dikke) lachende Boeddha genoemd.

Veel pret, maar geen Boeddha.

Daarna dachten wij……nog ruim 10 kilometer te moeten gaan. Echter het pad was afgesloten ivm landslights. Daarom moesten we over de weg die door de bergen in lange lussen omhoog richting alweer een pas kroop. Het werden zo veel meer dan de beloofde 10 km.

Maar wel weer een mooi uitzicht.

Gelukkig kregen we een lift van twee Japanse pelgrims in een auto, zodat we toch nog op een redelijke tijd in tempel 43 Meisekiji aankwamen.

En tempel 43 was een herfstplaatje!

Overal staan kerkhoven (urnen met as, vergezeld met takken of bloemen, een fles water voor de overledene en langwerpige houten amuletten). Ze staan lukraak langs de kant van de weg, naast een huis of in het rijstveld. Soms een enkele, soms een groot aantal. Waar mogelijk staan de urnen zo hoog mogelijk op een berg en naast een tempel.

Kerkhof naast de benzinepomp.

Vanaf tempel 43 is het 70 km naar nummer 44 en vrijdag 15 november liepen we daarom door naar het plaatsje Ozu, waar geen tempels uit de 88 serie staan, maar waar we wel kunnen slapen.

We besloten vandaag 1 keer het pad ‘over de tunnel’ te nemen.

En dan kun je opeens, dit zomaar zien.
Of een prachtige palmboom langs het pad.

Ozu, is een vriendelijk toeristisch plaatsje. Het is geen hoogseizoen meer.

De rivier ligt bijna droog, de toeristenbootjes liggen op de wal.

En wij hebben gegeten en gaan straks met een kruik naar bed. Zodra de zon weg is wordt het koud, dat is weer wennen dus.

2 Reacties op “Van de regen naar de zon (en het is echt herfst geworden)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: