Wie is wie in Boeddhistisch Japan?

Incarnaties? Manifestaties? Avatars? Symbolen? Uitstraling?

Door de integratie met het Shintoisme zijn er ‘veel Boeddha’s’ in Japan. Toen het Boeddhisme naar Japan kwam werd het aanvankelijk als een variant van de kami cultus gezien. Kukai (Kobo Daishi) bracht hier verandering in, maar de twee godsdiensten zijn nog steeds nauw met elkaar verweven. Zo wordt Dainichi Nyorai beschouwd als een ‘uitstraling’ van de kami Amaterasu (godin van de zon).

Er zijn vier Nyoria’s. De hoogste heiligen. Zij hebben de verlichting bereikt en als een teken hiervan worden ze zonder bezittingen of juwelen afgebeeld.

De belangrijkste Nyorai is Dainichi: de grote Boeddha van de levenskracht die alles verlicht. Dainichi is overal en is alles. bv Ook de lucht die we inademen. Alle andere Boeddha’s en bodhisattva’s zijn uitstralingen van hem.

Dainichi Nyorai.

Shaka Nyorai is de historische Boeddha.

Boeddha Gautama is gestorven, op weg naar het paradijs.

Amida Nyorai de Boeddha van het oneindige leven.

Amida Nyorai.

Yakushi Nyorai: heeft helende krachten en heeft daarom een medicijnflesje vast.

Yakushi Nyorai.

Dit is een poging ‘wat licht’ op de enorme hoeveelheid verschillende beelden te werpen. Soms dragen ze elkaars attributen. bv bij dit beeld:

Het Kannonbeeld van tempel 80, Kokubunji

Dit Kannonbeeld is een combinatie van Juichimen en Senju aspecten. Het heeft 11 hoofden en 42 armen.

Er zijn 8 bosatsu’s. ‘De ideale Boeddhist’. Zij hebben de (laatste) stap naar de verlichting uitgesteld om de mensen te helpen, c.q. te redden. Om dit te laten zien hebben ze verschillende voorwerpen in hun handen die de wensen van de mensen kunnen vervullen.

De belangrijkste en meest aanbeden is Kannon Bosatsu, de Bosatsu van het mededogen. (Avalokiteshvara) Van origine een man, maar wordt ook vaak als vrouw afgebeeld.

Kannon Bosatsu.

Kannon kan op Shikoku op 8 manieren verschijnen:

Sho Kannon

Sho Kannon draagt een kroon met daarop een kleine afbeelding van de Boeddha.

Senju bosatsu

Senju Bosatsu heeft duizend armen om de mensen te redden.

Juichimen Kannon Bosatsu

Juichimen Bosatsu heeft 11 hoofden, 10 om mee de wereld in te kijken en 1 om diep in zichzelf te zien.

Bato Bosatsu

Bato heeft een paardenhoofd op zijn hoofd en is beschermer van de dieren.

Monju Bosatsu.

In de rechterhand een zwaard en in de linker een lotus.

Miroku Bosatsu

Boeddha van de toekomst.

Jizo Bosatsu, is de enige die als monnik wordt afgebeeld. Het is de beschermheilige van de kinderen, moeders en reizigers. Hij beschermt op de kruispunten (waar het kwade vaak voorkomt) en op de passen (op weg naar een onbekend, gevaarlijk gebied). Langs de kant van de weg staan vaak Jizobeeldjes (in dat geval zijn het voorouder beschermgeesten). Jizo staat ook op kerkhoven, daar is hij de redder van de lijdenden. Een recente uitbreiding van zijn taken is Jizo als beschermer van de geesten van jong gestorven kinderen. Dan draagt hij kleertjes en slabbetjes.

Myoo: vertegenwoordiger van Dainichi. Fudo Myoo: een woedende heilige. Standvasig en onbeweeglijk kan hij het kwaad blokkeren. Met een zwaard (van wijsheid) in de ene en een touw (waarmee hij het kwade vastbindt) in de andere hand.

Fudo Myoo.

Devabeelden, dit zijn oorspronkelijk oude, Indiase Brahmaanse heiligen die nu de poortwachters van het Boeddhisme zijn.

Benzaiten.

Benzaiten komt voort uit de Indiase godin Saraswati, de godin van kennis, muziek en leren. In Japan is ze de godin van alles dat stroomt: water, tijd, woorden, muziek en kennis. En ook weer in combinatie met de kami van het water.

En dan zijn er ook nog:

Binzuru.

Binzuru ziet er altijd oud en verweerd uit. Hij was een leerling van de Boeddha maar kon de drank niet laten staan. Daarom moest hij op de aarde blijven om de mensen te genezen, (want dat is zijn gave). Het beeld staat altijd buiten op de veranda van de hoofdhal en de meeste pelgrims strijken er even overheen.

De vijf Boeddha’s.

De vijf Tathagata’s: Boeddha’s van de wijsheid Zij geven de vijf kwaliteiten van de Boeddha weer: de wijsheid van compassie, van de zelfkennis, de gelijkmoedigheid, het onderscheidend vermogen en de wijsheid van ‘niets meer te willen’.

De 500 Arahants.

De 500 discipelen van de Boeddha.

Nio.

In elke toegangspoort staan aan weerskanten 2 Nio beelden. Zij symboliseren alpha & omega (leven en dood). Zij bewaken de toegang tot de tempel. Om het kwaad buiten het tempelterrein te houden zien ze er vreeswekkend uit.

En tenslotte, Bosatsu’s komen en gaan. Zo is er nu een Bosatsu die er voor kan zorgen dementie te voorkomen…….

6 Reacties op “Wie is wie in Boeddhistisch Japan?”

 1. herken je al die boeddha’s en bodhisattva’s? wat goed, ik zou er helemaal duizelig van worden.
  Nog heel veel loopplezier de laatste dagen!
  liefs,machteld

  Like

  1. Sommige begin ik nu te herkennen, maar lang niet allemaal want het zijn er erg veel. Maar ik wilde er wat meer over weten. We hebben nog 1 dag tot tempel 88 en gaan dan in 3 dagen ‘terug’ naar Tokushima om de cirkel rond te maken. En dan is er ook nog tijd voor Koyasan, daar ben jij toch ook geweest? Liefs, Marga

   Like

 2. Tijdens een reis naar het Japanse Sendai bezocht ik de Daikannon. Ik kwam er toen pas echt achter hoe weinig ik eigenlijk wist over Boeddhisme. Het is me steeds meer gaan interesseren, omdat ik ook wilde weten waar alle beelden bij tempels in begraafplaatsen voor stonden. Inmiddels door deze blog weer wat wijzer: de betekenis van de rode doeken. Die taak van Jizo zal zeker blijven hangen.

  Like

  1. Beste Roxane, wat leuk dat je mijn blog hebt ontdekt en hebt gelezen. Voor het uitzoeken heb ik 2 websites gebruikt: wikiwand.com (Shikoku pilgrimage) en onmarkproductions.com. Op beide staat enorm veel informatie. Met een vriendelijke groet, Marga

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: