onderweg (deel 8)

Donderdag 5 december. We naderen Takamatsu, waar de hele vallei met ‘stad’ is gevuld.

Ik moet er weer erg aan wennen, de drukte, het verkeer, het gemis van natuur.

Met twee beeldjes in de hand.

Als we langs een huis lopen horen we geroep. Het is deze man. We krijgen van hem ieder een piepklein stenen Jizobeeldje. Het is hol van binnen en daar zit een opgerold papiertje in waarop de mantra van de volgende tempel is geschreven. Het blijft verbazingwekkend hoe sommige mensen thuis de henro’s zitten op te wachten om hen iets te kunnen geven.

Kannon beeldjes langs de straat.

Bij tempel 77, Doryu-ji staat in een hoekje een groep Kannon beeldjes in een soort vierkante kring om een groot Kannonbeeld. Ik vind dat (net als de vorige keer) een prachtig plekje. En ik krijg het weer niet mooi op de foto.

Bij tempel 78, Goshoji.
‘Alle goedbedoelde

die de trap opkomt’ (vrij naar Wim Sonneveld)

Ja, dit wordt er allemaal bij de beeldjes neergezet. De glazen potten zitten vol met amuletten.

Kerstmarkt in een winkelcentrum in Takamatsu.

Vrijdag 6 december Sinterklaas is onopgemerkt aan me voorbij gegaan. Hier gaat het al richting kerstmis. Ik heb geen idee, wordt dit wel gevierd? Hoe en wat? Of gaat het alleen om de commercie en de frutsels er om heen? In elke winkel klinkt kerstmuziek, bij sommige huizen hangen kerststukken en op de koffie bekertjes bij de Lawson staan kersttaferelen.

Wij hebben vandaag een lange, zware dag. We lopen eerst langs tempel 81, Shiromineji en klimmen dan het Goshikidai plateau op naar tempel 82, Negoroji. Daarna gaat het klimmend en dalend over het plateau naar tempel 83, Ichinomijaji. Het lukte me niet een slaapplaats op het plateau te vinden dus moeten we aan het einde van de dag nog naar beneden. De stempelmonnik van 83 heeft een geplastificeerd overzicht van de route naar de bushalte een uur verder naar beneden. We rennen bijna de berg af. Ondertussen zijn de uitzichten weer prachtig. Nou ja dus, we komen net te laat bij de bushalte aan. En waarom is een bus niet net te laat als jij ook te laat bent? Het is al bijna donker en koud en we zijn moe en hebben geen puf meer om op de volgende bus te wachten. We nemen een taxi naar het hotel.

Een oude lantaarn op het plateau.

Zaterdag 7 december. We zijn in Takamatsu, hier staat tempel 19 van de 20-serie en hier is het Ritsurin park. We gaan eerst naar tempel 19 Kozaiji. En dan wandelen we door het park. Dit is 1 van de mooiste parken van Japan en ook hier staan de bomen in herfstkleuren.

Het is allemaal mooi, natuurlijk. Maar toch……. die bomen in de vrije natuur vind ik veel mooier. We zijn zo verwend de laatste weken met zoveel moois, dat het aangelegde park met de gecultiveerde bomen (het lijkt wel of er geen takje verkeerd zit) mooi is, maar me in eerste instantie weinig deed.

En toch….is het mooi.

Zondag 8 december……A temple too far ik wilde vandaag van de 20 serie naar tempel 20 (de laatste….) en van diverse kanten had ik al gehoord dat dit moeilijk, lang en zwaar zou zijn. Ik ben met de eerste trein naar de bushalte voor de eerste bus gegaan en kwam toen op de plek waar het pad omhoog (het kortste, maar ook het steilste…) zou beginnen. Ik heb een half uur gezocht en realiseerde me toen al dat dit verder niet zou lukken. Het pad bleek onvindbaar. Heen en weer stond er totaal 7 uur voor en met dit half uur had ik nog maar 6 uur voor deze tocht. Daarbij opgeteld dat het hier altijd verder, langer en zwaarder is dan wat wordt voorspeld….

Daarboven moet ergens de tempel staan.

Ik besloot een stuk over de weg te gaan tot de dam, vanwaar ook een pad over een smalle weg richting tempel ging. Ik ben 2.30 uur gaan lopen en daarna weer 2.30 uur terug om zo weer net de bus terug naar het station te kunnen halen, want de bus ging eens in de 3 uur.

Het stuwmeer bij de dam.

Maandag 9 december Van tempel 83, Ichinomiyaji naar tempel 85, Yakuriji, leek ons een ontspannen dagje te worden, ware het niet dat tempel 84, Yashima-ji weer hoog op het plateau stond en we op weg er naar toe de weg kwijt raakten zodat we ‘over de weg’ naar boven gingen dus met een enorme omweg. Gelukkig stond onze ryokan aan de voet van de kabelbaan naar 85, die hebben we tot de volgende dag bewaard. En gelukkig stond er een heerlijk restaurant naast de ryokan, die al bij het reserveren had gezegd geen avondeten te serveren (wat ons enige zorgen had gebaard). Zo klopten we pas om 6 uur bij de ryokan aan.

We konden meteen in bad en daarna iets later, sliepen we ook meteen.

In tempel 83 staat deze constructie. Als je hoofd erin past, bouw je goed karma op, past het niet….dan loopt het slecht met je af. Toen ik de rechter steen wat stevig vast pakte bleek deze los te zitten, door hem open te klappen werd de opening ahw wat groter. Veel goed karma dus!

Mijn hoofd past!
Het uitzicht op weg naar tempel 84.
En dan sta je ineens in de toegangspoort.
De avond valt.

En vandaag, 10 december zijn we met de kabelbaan naar boven gegaan, naar tempel 85 Yakuriji.

Tempel 85 is weer een sprookje.

Het was een rustige, ontspannen wandeling naar tempel 86, Shido-ji, waar de tuinman ons naar een ‘Japanse tuin’ wees. Dit bleek een zentuin te zijn.

De pagode van tempel 86.

En toen was het nog 7 kilometer naar tempel 87, Nagao-ji.

We slapen hier vlak achter, zodat we morgen direct kunnen beginnen met de tocht naar tempel 88. En nee, dan zijn we nog niet klaar, want het is gebruik te eindigen op de plaats waar je begonnen bent, want dan is de cirkel pas rond.

Maar die 88……. is toch een mijlpaal.

8 Reacties op “onderweg (deel 8)”

 1. gefeliciteerd met jullie mijlpaal! Ik heb respect voor jullie tocht, niet altijd vond je de goede weg en dan toch blijven zoeken. Word je zo zen van je tocht, ik zou het allang opgegeven hebben! Ik geniet van de mooie foto’s, het is daar prachtig zeg.
  Het Maria’s Kerst-inclubje is al druk bezig met organiseren, leuk dat je er ook weer bij bent! Nog een mooie tijd daar in Japan, we zien elkaar weer in Utrecht, groeten Hedwig

  Like

  1. Bedankt Hedwig! We zijn inmiddels in tempel 88 aangekomen en gaan nu in 3 dagen terug naar tempel 1. Volgende week vrijdag vliegen we weer terug. En dan is het op naar de Kerst! Hoe is het met je pensioen? Groetjes, Marga

   Like

 2. Bijna Marga, Wat een mijlpaal, Wat een prestatie. Voor jullie allebei.
  Wat geniet ik.nog steeds van alle mooie foto’s en alle info die je geeft over het pelgrimeren en de Boeddha’s.
  De cirkel is straks rond. Petje af voor jullie.
  Liefs

  Like

 3. Ik sluit me aan bij Hanke en kan me een klein beetje voorstellen hoe jullie je voelen na zo’n prestatie in een inspirerende omgeving. Karma of niet, in ieder geval doorzetters.

  Like

  1. Ja, het is een mooie inspirerende omgeving. Mijn vader zei altijd ‘we hebben er zelf voor gewerkt’, over karma gesproken. Zijn nu in tempel 88 en gaan in 3 dagen naar tempel 1, dus we lopen nog even door. Liefs, Marga

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: