De kerken van Rome – lopend door de geschiedenis

Een van de mooiste dingen die ik kan doen is alleen maar lopen door Rome, waarbij je ook altijd weer door de geschiedenis loopt.

Behalve het Colusseum, het Forum Romanum zijn daar natuurlijk de kerken. Toen ik de vorige keer naar Rome liep, volgde ik het pad van Emo. Emo was een monnik die leefde in de Middeleeuwen en ivm een conflict met de bisschop zijn gelijk in Rome, bij de paus ging halen. Over die tocht (van Groningen naar Rome) is een prachtig boek verschenen en in Italië ben ik ‘samen met Emo’ naar Rome gelopen. En ja met zo’n monnik uit de middeleeuwen bezoek je in Rome de kerken uit middeleeuwen.

Thuis had ik als voorbereiding mijn favouriete kerken op een lijstje geschreven. Als ik tijd had, dan wilde ik ze weer bezoeken.

Op weg naar het centrum moest ik overstappen in de halte Giovanni (bij de basiliek S Giovanni Laterano ). Dit metrostation was recentelijk uitgebreid en de nieuwe lijn lag drie lange roltrappen diep.

Ook op weg naar de metro reis je door de tijd

Xxxx

Naar de pre historie

Ik heb deze kerk helaas gemist, en vooral die kruisgang met die prachtige zuilen.

De eerste kerk was die in Trastevere: Santa Maria in Trastevere

De kerk is als kerststal nagebouwd.

De koepels in de kerken, met de beeldverhalen vind ik het mooist.

12e eeuw, de kroning van de Maagd.

Sante Maria Maggiori

Wederom de kroning, en wederom mooi

En dit was een verrassing: Santa Prassede. Hier was ik nog nooit geweest, maar hij stond in mijn gids uit 1995 (!) en de mozaïeken werden dringen geadviseerd. En ze waren natuurlijk mooi. De kerk is in de 9e eeuw gesticht op de plaats van een 2de eeuws oratorium. Hij is door kunstenaars uit Byzantium met flonkerende, juweelkleurige mozaïeken gedecoreerd.

die prachtige uitdrukkingen op de gezichten.
Het plafond in de kapel van Zeno

Deze kapel is gebouwd als mausoleum. In deze kerk kregen de fresco’s die ik altijd zo mooi vind concurrentie van de mozaïeken. Ik ben naar de monnik van dienst gegaan (hij verkocht afgrijselijke ansichtkaarten, ooit een miskoop natuurlijk en nu zat hij ermee) en heb hem gezegd, ‘dat u mag werken in deze kerk, wat heerlijk!’ (zoiets, ik sprak in het Engels, weet niet of hij die taal beheerst). Hij begreep mijn intentie.

Is dat de maagd? de 3e van link? Ze heeft rode wangen.

Maar mijn absolute kerk is de Basiliek San Clemente omdat je daar door 3 verdiepingen door 3 tijden naar beneden kunt lopen.

En altijd weer zo’n rand met beeldige schaapjes.

Twee tijdzones (ik heb geen foto’s kunnen maken van de eerste verdieping naar beneden, want er mochten geen foto’s gemaakt worden) staat het altaar van Mithras met een reliëf waarop Mithras een stier dood. Dit was een zaal voor rituele maaltijden. ‘There is a strong suggestion that the building was associated with the mint of ancient Rome’. Aldus de folder die ik bij de ingang kreeg. Dat lijkt mij ook.

Het altaar van Mithras uit de 1e eeuw.

Dat altaar vind ik wel een mooi slot van deze dag. Nu ik zo met de gids en de kaart van Rome dit uitwerk, is mijn enige gedachte ‘wat heb ik weer een prachtige dingen gezien en wat is er zoveel dat ik nog zou moeten zien…..’

Eén reactie op “De kerken van Rome – lopend door de geschiedenis”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: