This was the day

Had ik net gedacht alles onder ‘controle’ te hebben: stijgend: elke voetstap gelijk op met de in- en uitademing (de loopmeditatie is niet voor niets de favoriete meditatie van de Dalai Lama), dalend elke voetstap, elke beweging, elke houding met volle aandacht, ik dacht aan niets anders…….

Woensdagochtend om half zeven.

De Mont Blanc lag er majesteitelijk bij deze ochtend: ik ben om half zeven in slaaptenue naar buiten gegaan, wat was dit mooi.

En na het ontbijt gingen we snel op pad.

Behalve de sticker met ‘verboden te roken’ is er de afgelopen 50? 100? Jaar in deze Refuge niets veranderd.

Het ging eerst een stuk naar beneden, we passeerden een stroompje (alles heeft veel te lijden van de hitte) en moesten toen klimmen, 920 meter de lucht in.

Het pad was goed, het pad was onmogelijk, maar het uitzicht bleef altijd prachtig.

Soms leek het pad dus weg, dan moesten we over rotsblokken klimmen of via treetjes in het leisteen omhoog gaan.

Op weg naar de pas.

Uiteindelijk bereikten we de pas, hier was het uitzicht onvoorstelbaar, en weer nog mooier.

Oog in oog met de berg.

Van hieruit zou het 30 minuten naar de kabelbaan zijn. Want: eergisteren sprak Leo het advies aan mij ‘dat het (morgen) een zware afdaling zou zijn, en misschien is het voor jou beter via Chamonix te gaan.’ En even later ‘misschien voor jou ook Margreet’. We dachten toen nog te gaan winkelen. Daarna kreeg hij een mail dat het water in de volgende hut op rantsoen was. We hadden ons toen al twee dagen niet kunnen douchen, of de douche was ijskoud. Nu moest er voor elke druppel (drinkwater) betaald gaan worden omdat de bron was opgedroogd. Dus besloot Leo ook mee naar Chamonix te gaan.

Het pad naar de kabelbaan was verschrikkelijk, ik heb er geen andere woorden voor. Regelmatig zagen we het pad niet meer en moest er geklommen worden over gladde stenen, via leistenen treetjes (boven velden met rotsblokken) enz. Tot ik een voet verkeerd zette en met mijn hoofd op een rand van een rotsblok terecht kwam. De bril ging kapot, een glas viel in een spleet en mijn hoofd bloedde enorm. Maar weer niets gebroken! Was mijn eerste gedachte. Ik lag op het onherkenbare pad en kreeg zo een verscheidenheid aan reacties van de andere wandelaars soms letterlijk over me heen. Margreet en Leo die het hadden zien gebeuren waren erg geschrokken en probeerden met pleisters te redden wat er te redden viel. Sommige mensen stapten over me heen, (ik lag tenslotte op het pad?) sommige boden aan te helpen maar konden niets doen. Uiteindelijk passeerde een Amerikaans echtpaar dat de wond schoonmaakte en met een soort krammetjes-pleister de snee kanten tegen elkaar plakten.

Leo met de man van de krammetjes, ze kwamen hem vandaag tegen.

Toen ik goed en wel stond kwam er nog een verwilderd type langs dat zei dokter te zijn en me vroeg de mond wijd open te doen, misschien had ik mijn kaak gebroken?

En het uitzicht bleef mooi.

Voetje voor voetje, tussen Leo en Margreet in ben ik verder naar de kabelbaan gegaan, (wat hebben zij mij goed geholpen!) klimmend, stappend, ‘rots klimmend’ tegen de wand op en met als sluitstuk: via ijzeren voetsteunen in de rots naar twee ladders die we moesten beklimmen. (We hebben hier totaal anderhalf uur over gedaan).

We zijn met de kabelbaan naar beneden gegaan, hebben daar iets gedronken, hebben de slaapplaats opgezocht en hebben iets gegeten en toen heb ik besloten niet meer verder mee te gaan. 4 keer ‘geluk’: geen botbreuken of erger, geen helikopter die me van de berg moet takelen, dit ‘geluk’ zou ik niet altijd hebben. En ik ben bang geworden voor elk paadje dat naar beneden gaat. Ik heb driemaal geprobeerd me over de angst heen te zetten, en nu is het genoeg.

We hebben gisteravond nog een zalig hotel (met wel 4 schone, zachte kussens op het bed) geboekt en daar blijf ik 3 nachten. Zondag ga ik naar Landry, waar Margreet en Leo maandag aankomen. En dan gaan we dinsdag samen terug naar Nederland.

Zojuist ben ik voor de zekerheid toch maar even langs het ziekenhuis gegaan, waar ik direct werd geholpen.

Ik ben twee stitches rijker.

En naar buiten ga ik zo:

Toch ernstig Chamonix-like nietwaar?

(Gelukkig heb ik de zonnebril op goede sterkte bij me. En die lippenstift -bijna vloeibaar geworden – heerlijk deze op te doen, past mooi bij mijn sjaaltje).

11 Reacties op “This was the day”

 1. Marga, je bent een Wonder Woman! Wat een gedaante verwisseling of disguise?
  En wat heb je het weer mooi met humor opgeschreven.
  Geniet nu maar van de luxe, dat is nu nodig.

  Like

  1. Die laatste foto is vooral een grapje….. ik heb (en wil) geen outfit voor hier. En die zonnebril is de enige die ik nu hier heb. En trouwens, als ik zonder loop komen er allemaal vragen of ik ruzie met mijn man heb of zo. Had 10 jaar geleden iets dergelijks in Spanje na een val. Maar toch, bedankt voor het compliment!

   Like

  1. Ha Ha, die hoofddoek is een soort band op vele manieren te gebruiken. Hier vooral tegen de zon (dan zie ik eruit als een soort pleegzuster bloedwijn ) of de wind. En daarmee is de allerlaatste krul, golf uit mijn haar verdwenen. En dan doe ik die band maar zo om.

   Like

 2. Lieve Marga,

  Je hebt heel wat doorstaan en ook de medemens goed leren kennen!
  En heel goed dat het nu genoeg is!

  Veel liefs van José en geniet nog even van het comfort!

  Like

 3. Hoi Marga.Wat jammer dat je moet stoppen.Maar gelukkig ben je er toch goed vanaf gekomen.Had veel erger kunnen zijn.En nu dat je stopt kan je even tot rust komen en misschien nog wat dagen genieten van de mooie bergen.En durf je straks weer een mooie wandeling aan.BEDANKT VOOR JE BERICHT.Gr en liefs van Ria

  Verzonden vanaf mijn Samsung-apparaat

  Like

 4. Tja, wat moet ik toevoegen aan al die reacties? Het is daar prachtig. Ik ken het gebied van de wintersport en ben er ook in de zomer wel geweest.
  De Goden waren je gunstig gezind😊 En bespeur ik een tikkeltje narcisme??

  Like

 5. Wat een prachtige, maar ook gevaarlijke tocht. Hopelijk kan je de komende dagen genieten van het kijken naar de bergen i.p.v. het klimmen erover!
  Heel begrijpelijk dat je nu gestopt bent, bij klimmen heb je min of meer de controle en bij dalen heeft de zwaartekracht soms de controle! Fijne dagen nog!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: