Sakhi’s en hizra’s

Om nog even op het vorige bericht terug te komen.

Sakhi’s zijn mannen die vanuit een godsdienstige roeping als vrouw willen leven, en die zich dan ook als vrouw opmaken en kleden. Ze dansen alleen tijdens bijzondere erediensten en alleen ter ere van Ram. Daarom zag ik ze dus al in Ayodhya en nu ook in Orcha.

Hizra’s zijn zijn de personen (‘not a man, not a woman zei de man van mijn guesthouse toen ik de foto liet zien) die vooral vroeger muziek maakten op bruiloften en nu vaak in de prostitutie terecht komen om geld te verdienen.

Veel mooie (en angstaanjagende) informatie op de site: adolphus.nl van Dolf Hartsuiker, die ook een mooi boek over de saddu’s geschreven heeft.

Op een van mijn eerste reizen naar India kwam ik na een reis met de nachttrein ‘s ochtends vroeg op het station in Mumbai aan. Om me wat op te frissen ging ik naar de ladies restroom en toen ik daar mijn tanden stond te poetsen werd er met een klap een toilettas naast me neer gezet. Ik keek op, wie stond daar? Het was een hizra, zwaar opgemaakt die me met een uitdagende blik aankeek.

En ik dacht, ik ben in India, en hier sta ik, in de toiletten op het station in Mumbai. Het zijn van die momenten waarin je je tot in je botten realiseert waar je bent, en het zijn momenten die je nooit vergeet.

2 Reacties op “Sakhi’s en hizra’s”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: