Bhopal

Bhopal is vooral bekend door de ramp bij Union Carbide, vandaag precies 33 jaar geleden. Door het ontsnapte giftige gas verloren direct 3800 mensen het leven, in de afgelopen 33 jaren is het dodental opgelopen tot 20.000.

Er is gisteravond een herdenkingsbijeenkomst geweest (las ik in de krant) en voor hulp aan de nabestaanden en de kinderen die nog steeds met lichamelijke afwijkingen worden geboren is er een stichting opgericht. Zie http://www.bhopal.org

Ik ben hier gisteren met een soort Indiase tgv (een soort…..) aangekomen, de trein reed soms werkelijk snel. Inbegrepen was de lunch. Deze bestond uit: een literfles water, een bekertje Knorr tomatensoep (een soort cup a soup, het bekertje was in ieder geval van Knorr), rijst met linzen en onduidelijke curry (maar wel lekker) chapati’s en yoghurt. (Yoghurt is hier een bijgerecht). En toe een ijsje.

Ik heb me naar een goed hotel laten vervoeren en ben nu weer bijgegeten en schoongewassen klaar voor de stad.

Bhopal is een grote stad die rond 2 meren is gebouwd. Er is nog een oud gedeelte, gedeeltelijk ommuurd met een bazar en moskeeën.

Bij de eerste moskee begon het gedoe. Ik heb nl mijn rok aan (over de knieën) en die laat een stuk bloot been zien. En zo kon ik niet de moskee in. Ik kreeg van iemand een lap die over de rok ging en na 10 meter later de schoenen te hebben achtergelaten kon ik de open ruimte bezoeken.

Vooral de 3 koepels waren erg mooi.

Hierna ben ik verder de oude stad in gelopen. Bij de volgende moskee werd ik wederom teruggewuifd. Ik ben nog even op zoek gegaan naar een lap, maar zag geen mooie. En ik dacht aan die kist thuis, vol met beeldige lappen en ideeën.

Dus ik besloot, dan maar niet de moskee in. Dit is de buitenkant, ook mooi.

‘S Middags ben ik naar het modernere deel van de stad gegaan en heb bij Kwality restaurant buiten!! op een terras heerlijk gegeten.

Daarna nog wat winkels bekeken en weer naar het hotel.

En ik moet het zeggen, ik heb niet 1 mannelijk of vrouwelijk half, of een kwart ontbloot been gezien. Alles, alles is door iedereen bedekt hier. En bij nader inzien, ik heb de afgelopen dagen hier in India nooit een ontbloot onderbeen gezien, iedereen man en vrouw is bedekt, totally bedekt.

Vandaag ben ik naar Sanchi geweest.

Sanchi ligt ongeveer 50 km ver van Bhopal en hier liggen de opgegraven resten van een groot boeddhistisch complex met stupa’s, resten van kloosters en tempels. (En er is een mooi museum). Het is gebouwd in de 3e eeuw voor Christus, tijdens de regering van keizer Ashok. (De enige boeddhistische heerser) toen het boeddhisme hier op haar hoogtepunt was.

In de loop der jaren is het verlaten, vergeten en half bedekt door oerwoud en zand en in 1818 is het pas weer her ontdekt.

De grote stupa is het mooist, vooral de vier toegangspoorten. Zij zijn allen versierd met prachtig beeldhouwwerk van scenes uit het leven van de boeddha.

Een soort boeddhistische piëta (?) in het museum.

2 Reacties op “Bhopal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: