Ujjain

En nu ben ik in Ujjain, 1 van de 7 heilige steden van de hindoes. In de Mahabarata is Ujainni de hoofdstad van het koninkrijk Avanti. Behalve dat er erg veel tempels zijn is er verder weinig van de grandeur uit het verleden te merken. Maar de tempels zijn mooi en vaak weer onbegrijpelijk.

De belangrijkste tempel is de Mahakaltempel. Maar omdat ik (en iedereen) er alleen zonder tas, fototoestel enz in mocht, heb ik dit bezoek overgeslagen. Er waren wel een soort kluisjes, maar toch maar niet. En zo heb ik dus de enorme fallus van Shiva deze keer niet gezien, want die staat in de tempel. Er hing een groot scherm, waarop het offeren te zien was. Voor de zekerheid brandt er ook wat wierook voor het scherm, je weet maar nooit.

En mijn lievelingsgod is Ganesh. (Ik weet niet waarom, maar toch) en er waren veel tempels gewijd aan Ganesha, dit is een van de grootste beelden.

Voor degenen die gegriezeld hebben bij het verhaal over de ratten: onder de rechterknie van Ganesha zit een rat (of een muis).

Houdt hij hem zo onder bedwang? Of is het iets positiefs? Ik moet het nog nazoeken. Zeker weet je het nooit. In Calcutta staat een tempel gewijd aan ratten. En het krioelt er daar dus van.

Er zijn dus erg veel tempels in Ujjain, zomaar langs de kant van de straat, met een voor mij onbekende God.

Na al dit heiligs ben ik wat door de stad gaan lopen, op zoek naar de Bazar en om wat te eten.

Een bakkerij, waar het deeg met hamers gekneed wordt, of aan de muur hangt.

En ik kwam een hells angel annex saddu tegen: hij hing voor de foto eerst zijn ketting goed, maar zijn gezicht was natuurlijk ook een foto waard.

Bij een van de tempels zat deze mevrouw, bij haar kun je kiezen welk patroon henna je op de handen of voeten wilt.

Bij de Ghat (de plaats in de rivier waar men ritueel baadt) zat deze man, onbegrijpelijk. Ik denk soms met mijn (ja ik weet het) westerse blik dat minimaal de helft van al die heilige mannen psychisch gestoord is.

En uiteindelijk vond ik de Bazar, en hij is mooi daar in Ujjain. Op aanraden van de gids heb ik ook nog naar de moskee gezocht die op de fundamenten van een Jain tempel is gebouwd, maar deze niet gevonden. Maar verder wel veel moois. Uitzicht vanuit de grote Krishna tempel (het beeld is van zilver, maar stond achter een deur die op slot bleef) op de straat vol leven.

En een andere straat. Er hingen veel grote lappen stof (?) met gezichten (alleen mannen) in de stad. Met bijna geen tekst. Wie zou het zijn, die man met die zonnebril?

En ‘s middags ging het regenen. Regen maakt de armoede en de stank nog duidelijker en lelijker. De spullen in de kraampjes werden vlug bedekt. En de meeste mensen gingen door met dat waar ze mee bezig waren. Heel wat hadden geen plek, als ze al wilden schuilen.

Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst (ooit, in Nederland, ergens in een ander, vorig leven?) regen heb gehad.

Maar het was maar een buitje.

2 Reacties op “Ujjain”

 1. Hoi Marga,

  Geen lekker tropisch buitje? Ik ben nu van voren naar achteren aan het lezen. Dus het rattengegriezel moet ik nog tegenkomen.
  Ik heb een paar weken geleden een foto gemaakt van jouw vetplant die tijdens jouw afwezigheid is gaan bloeien. Inmiddels is het mooie van de bloei alweer verdwenen. Ik zal hem mailen naar jouw normale mail adres.

  Sinterklaas zul je daar wel niet tegenkomen. Vanavond nog is de goedheiligman in ons land. Dus morgen is het weer tijd voor de kerstspullen. Helaas zie ik die ook al weer en paar weken volop in de winkelstraten.

  Nog een mooie tijd de komende week!

  Groet,

  Dik

  Like

 2. Hoi Marga ik geniet van je mooie verslag en met mijn gevoel ben ik toch ook een beetje met je mee op reis. Wat een mooie verhalen en wat een belevenis . Jij nog even genieten van de laatste week. Ik ga volgende week een week naar Gdansk daarna in het nieuwe jaar neem ik contact met je op. Groeten Ria

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: