En dan de politiek……

Tja, dan zegt wordpress: ‘deel hier je verhaal’.

Een paar maanden geleden draaide de film ‘Reason’ van Anand Patwardhan op het Idfa. Een film over het opkomend Hindoe nationalisme. Zo worden er ‘spontaan’ groepen gevormd in de dorpen en steden die vermeende ‘koeienslachters’ mishandelen, journalisten worden gedood (en de daders nooit gevonden). De Militaristische Hindoe jeugdbeweging (waarvan de moordenaar van Gandhi lid was) mag zich weer vrijelijk organiseren en treedt weer zelfbewust op. Modi, de president is hier zijn carriere begonnen.

Straatbeeld in New Delhi

Ook Rahul Gandhi, kleinzoon van Indira (die zacht uitgedrukt ook verschrikkelijke dingen deed) en lijsttrekker van de seculiere Congrespartij is, gaat nu voor het oog van de camera naar de tempel en speelt steeds meer de populistische kaart.

India doet gewoon met de wereld mee: overal reclames, consumeren! consumeren! De mensen worden ook hier gek gemaakt met allemaal troep. De ontwikkeling gaat enorm snel en dat met zoveel mensen, waarvan een groot gedeelte op het platteland woont. En dat met een andere cultuur, godsdienst en geschiedenis. Toen ik hier 20 jaar geleden was, was ‘Dallas’ op de televisie. De hoofdpersoon skiede over een besneeuwde helling naar beneden. Alle kijkers wezen naar mij, ‘Jouw wereld! Kijk dan!’ Zo zagen ze toen het Westen en de televisie, het internet, en de ‘sociale media’ hebben dit alles nog dichterbij, bijna onder handbereik gebracht.

Onverzadigbaar, net zoals in Nederland, ga ‘ns kijken op zondagmiddag in Hoog Catharijne.

In Tegenlicht legde Pankaj Mishra het erg goed uit, in zijn boeken gaat hij nog verder, trekt hij het in een breder perspectief, net als C.A. Thomas bij ons in zijn boek en artikelen doet. Lees en huiver: De autoritaire verleiding.

Gisteren dacht ik bij elk bord, het lijkt de ‘kinloze man’ wel. Net als in Syrie, waar je overal Assad zag hangen, zie je hier overal Modi, bij voorkeur afgebeeld als een lieve, rustige oude man, die een moreel gezag uitstraalt en overal, maar vooral voor jou! zorgt. En ondertussen.

De andere kant is, dat er binnenkort verkiezingen zijn, dus misschien staan er op de helft van die borden verkiezingsleuzen. Ik kan ze niet allemaal lezen.

Hier lacht Modi je toe, thuis wenst Buma je goedenmorgen. want ook Nederland doet met de wereld mee. (Gelukkig nog wel op haar eigen manier, maar laat ons eerst maar de komende verkiezingen afwachten).

Ik vind het een groot voordeel, dat ik hier vaker ben geweest en er veel over heb gelezen. Maar dat is op een ander vlak ook een nadeel.

En buiten Modi en al die ontwikkelingen gebeurden en gebeuren hier op grote en kleine schaal verschrikkelijke dingen.

Ik moest even kwijt, dit onderwerp zal nog wel vaker aan bod komen.

Maar laat me vandaag eindigen met iets moois.

2 Reacties op “En dan de politiek……”

  1. Hi Marga,
    Je bent al bijna weer ingeburgerd in India en je ziet op grote en kleine schaal verschrikkelijk en mooie dingen. Vandaag ben ik door jouw huis heengelopen om te kijken of je in de haast geen planten vergeten bent. En zowaar: op jouw zolder vond ik een bak met 3 geraniums, die al redelijk aan het verdrogen waren. Ze zouden het niet overleefd hebben als jij in april terugkwam. Deze bak staat nu in de keuken, zodat ik deze planten ook water kan geven.
    Groet,
    Dik

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: