O, Shariputra, weet dat…….

Zo beginnen de zinnen van de Hartsutra, waarin de Boeddha tot Shariputra, zijn beste leerling spreekt.

De Boeddha, Shariputra, en vele volgelingen bezochten vaak Rajgir en Nalanda.

Ver na hun dood werd er tussen 415 en 465 in Nalanda een grote universiteit gesticht. Het was het intellectuele, kloppend hart van het Boeddhisme. Op haar hoogtepunt studeerden er 10.000 studenten o.l.v. 9000 leraren. De beide hoofdstromingen van het Boeddhisme werden er onderwezen en er vonden vrije diskussies plaats met Jainisten en Hindoes. De gebouwen, kloosters en tempels zijn in 1193 verwoest bij de Islamitische invasie en dit luidde het verval van het Boeddhisme in India in.

Een tempel.

De resten van een klooster.

Een prachtige rij bodhisattva’s langs de rand van een tempel.

Bij de opgravingen staat een museum met een wonderschone collectie.

Shiva en Parvati

De bodhisattva Avalokitehvara

Alleen om even te laten zien hoe groot dit beeld is:

Nagarjunja was 1 van de belangrijkste filosofen die aan de universiteit doceerde en studeerde. hij bezorgde Nalanda veel faam. Hij was de grondlegger van het Mahayana Boeddhisme (dat van de middenweg), dat zich later naar China en Japan verspreidde.

Tot mijn verbazing is Nagarjunja hier als vrouw afgebeeld.

Ook in de tekst met uitleg (bij de aandoenlijke 7) werd de zij-vorm gebruikt.

Rajgir

Rajgir is 1 van de oudste steden in dit gebied. (daar is echter erg weinig van over) Hier zou het eerste Boeddhistische concilie gehouden zijn, kort na het overlijden van de Boeddha. Het plaatsje is omringd door heuvels, die allen heilig zijn. (Boeddha, Jain, Hindoe, ieder heeft een heuvel)

De Grdhrakuta (‘Gierenpiek’) is 1 van de heiligste Boeddhistische plekken. Hier heeft de Boeddha 12 jaar na zijn verlichting de ‘2de draaiing van het wiel’ in beweging gezet (door het uitspreken -en uitleggen- van de belangrijkste sutra’s).

Het is een mooie, stille plek die vol hangt met gebedsvlaggetjes.

‘Om mani pad mehum’, staat hier op de stenen. (Geprezen zij het juweel in het hart van de lotus)

De grot links, waar Sariputa gemediteerd zou hebben is met bladgoud volgeplakt.

Een (vooral voor China en Japan) belangrijke leerrede: de Lotussutra zou hij hier hebben uitgesproken.

Toewijding aan de mystieke wet van de lotusbloem – sutra.

Op de top van de heuvel staat een Japanse vredespagode, de 22ste! En allemaal dus hetzelfde. De pagodes zijn gewijd aan de wereldvrede en zijn gebouwd n.a.v. de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki.

Het was geen klim naar boven, want ik ben met de stoeltjeslift gegaan.

Via de ‘Gierenpiek’ ben ik naar beneden gelopen, waar de tonga op me stond te wachten.

Tegen de avond ging het weer terug naar Rajgir. Met (soms) alleen maar het geluid van de paardenhoeven op het asfalt en de belletjes van de tonga. Dit was mijn uitzicht.

8 Reacties op “O, Shariputra, weet dat…….”

 1. Zojuist op de radio: verkiezingen in India, het plaatsen van stemhokjes tot hoog in de Himalaya .

  Ik geniet nog elke keer van je beschrijvingen en foto’s.

  Like

  1. Bedankt, fijn te lezen. De kranten staan bol van de verkiezingen en godsdienst wordt steeds meer een item. Rahul en zuster Gandhi (Congrespartij) gaan nu ook al naar de tempel. Ik ben de organisatie van het stemmen (in 7 shifts, gedurende enkele weken) aan het uitzoeken. Een hele organisatie met zoveel mensen, het platteland, analfabeten enz. En dan worden hier ook nog stemmen gekocht! Ben erg benieuwd hoe het afloopt. Groetjes, Marga

   Like

 2. O, wat mooi weer.
  Hier ben ik ook geweest met Maarten Olthof.
  Wat sta je mooi op de foto.
  Ik geniet zo mee met jouw reis,
  Veel groetjes van José

  Like

  1. Ja het was erg mooi daar in Rajgir en Nalanda. Bod Gaya heb ik overgeslagen, ben er vorige keer uitgebreid geweest. Maarten wist vast veel te vertellen he? Ik ga morgen naar Ayodhya, weer naar een Hindoe festival. Groetjes, Marga

   Like

 3. Heb een tijdje niet gereageerd omdat mijn computer gecrasht was. Vreselijk, alle bestanden en emails weg. Ik dacht dat ik twee wekelijks een backup maakte, maar dat bleek niet het geval. Nu maar kijken hoe ik alles weer terug krijg. heb wel een nieuwe computer gekocht en daar kan ik nu weer gebruik van maken.
  Heb net verhalen achter elkaar gelezen. Je ziet er goed en gelukkig uit, leuk om die foto’s te zien.
  Ook erg bijzonder dat er mensen stoppen voor jou in de auto en dat je dan een dag met elkaar optrekt.
  en eindelijk de grotten bezocht, dat kun je afvinken. Ik was ook zo gek op A Passage to India.

  fijn dat ik alles nu weer kan lezen en reageren op jouw verhalen.

  Liefs,
  Hanke

  Like

  1. Hanke toch! Ik dacht je hebt even wat anders je hoofd, dus gelukkig geen nare ziektes of zo maar dit is ook (ander) naar. Ik maak thuis nog heel ouderwerts een reserve kopie op een usb stick en ben verder dankbare gebruiker van ‘student aan huis’ – heb het tel no van ‘mijn student’. Ja, dat echtpaar, heb er nog even over nagedacht, ik denk dat het hetzelfde is als tijdens die lange wandeltochten, dan heb je soms ook dat het ‘klikt’ en dat je een paar dagen met dezelfde mensen optrekt. En dit waren verschrikkelijk aardige mensen. (En ik was daar de enige buitenlander) Er is een site over A passage to India, erg leuk (mapability.com) daaruit blijkt dat David Lean andere grotten gebruikte…..ga ik niet uitzoeken want dit zijn echt de grotten van Foster.
   Succes met de computer. Ik kan me haast niet voorstellen hoe het reizen hier vroeger ging zonder computer en weer fijn dat je me kunt volgen en reageren!
   Liefs, Marga

   Like

 4. Heel leuk al je verhalen te lezen. Wat maak je veel mee!! Ik ben inmiddels op aanraden van jou met het boekenweekgeschenk naar den Bosch geweest, tentoonstelling van Jan Sluijters. Mooi, een zeer goede aanrader. Geniet ze nog.
  P.s. de afsluitdijk is inderdaad voor 3 jaar dicht voor fietsers en neem ik aan ook voor wandelaars. Die houden van dan nog tegoed. Groetjes

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: