Na regen komt …….

25 oktober Vanochtend bij het wakker worden beukte de oceaan nog op de kade, maar dat werd al snel minder. Toen we een kwartier later naar buiten keken zagen we dat de wolken weg trokken en er een blauwe baan ‘lucht’ ontstond.

De ryokan staat in de steigers, we denken als na- of voorzorg ivm een aardbeving.

En toen hebben we eerst alles bekeken waar we gisteren niet aan toe kwamen omdat we toen drijfnat waren en wegwaaiden. Als eerste de grot waar Kobo Daishi een verlichtingservaring had.

Anno 2019 moesten we een helm op, geen verlichting meer maar vallende stenen.
Er was ook een Shinto grot.
Het water druipt nog van de berg.

Daarna liepen we naar de liggende en slapende Boeddha. Hij ligt achter een enorm beeld van Kobo Daishi die over de oceaan kijkt.

En wat was de oceaan mooi!

Kaap Muroto.
Hoge golven sloegen tegen de rotsen.
Oude Jizo beelden.

Daarna liepen we naar tempel 25: de tempel voor de vissers. In de hoofdhal staan honderden Jizo beeldjes, ze houden allen een stuurwiel vast. (verboden te fotograferen en voor een snelle actie was het te donker)

Trappen, altijd, altijd trappen.
Even als een kind zo blij, in onze kamer van deze tempel stonden stoelen!

Tenslotte liepen we langs de oceaan naar tempel 26, deze tempel staat boven op een heuvel en daar slapen we deze dag! Een prachtige tempel met een kamer met uitzicht op de oceaan.

Draken bij de wasplaats (waar je je handen wast voor je het terrein opgaat).

Het eten in deze tempel was overvloedig: o.a. walvisvlees en walvis huid, (ondanks de pogingen de walvisvangst te stoppen gaat Japan hier nog steeds mee door en dan krijgen wij het nog te eten ook……..) en diverse soorten tonijn met bijpassende soja, een soort Japanse nassi (zo dachten wij) enz. Bij het ontbijt kwam dan tenslotte het rauwe ei met het gebakken visje. Maar veel en zalig gegeten in tempel 26.

Deze tempel is lange tijd verboden voor vrouwen geweest. De plek met de Fudo rotsen (jawel, weer naar beneden) aan de oceaan stond daarom bekend als ‘vrouwentempel’. De tempel stond in de steigers, maar de rotsen + lucht + oceaan…….schitterend!

De avond valt, ik was weer net voor donker terug.

Ps 2 dagen geen internet, wat een rust. Maar nu, 3 dagen na de dag met hevige regen en storm lezen we in de krant dat daarbij in het oosten van Japan minstens 10 mensen zijn gestorven en dat er weer veel huizen, wegen enz. verwoest zijn. We lopen tot nu toe ‘tussen de rampen door’, maar wat worden de mensen en dit land toch zo vaak door verschrikkelijk natuurgeweld getroffen. Daar worden we telkens weer aan herinnerd. Overal staan grote stellages om in te klimmen bij een tsunami, zijn deze er niet dan staan er borden met pijlen naar hoger gebied en op de kamer ligt altijd een zaklantaarn, ingeval de elektriciteit bij een aardbeving uitvalt. Wat is ons leven in Nederland in dit opzicht toch zonder zorgen.

3 Reacties op “Na regen komt …….”

 1. Ja, ons leven kabbelt hier zonder natuurgeweld door.
  Hier in de krant las ik over het noodweer in Japan.
  Jullie laveren er naar verhouding goed tussendoor en zoals je schrijft: Japan is voorbereid.
  Wat een prachtige foto’s maak je Marga.
  En ik ben het helemaal met je eens: wat een rust zonder internet!

  Like

  1. Ja, dat internet. Als het er niet is merk je pas wat je ‘mist’ en ook dat je gewoon zonder kunt. De eer van de foto’s gaat naar de telefoon, over diens mogelijkheden ben ik telkens weer verbaasd over.m

   Like

 2. Wat een grappige witte petjes hebben jullie op! Mooie foto’s van de zee! en die oude jizo beeldjes, erg mooi. Die vond ik in Japan destijds ook zo mooi. Gelukkig, dat jullie niet veel last hebben van het noodweer, maar wel erg vervelend voor de Japanners, die daar wonen.
  Geniet ze met mooi weer, machteld

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: