Onderweg door de olijfgaarden

Vrijdag 8 april

Van Villanueva al Gaidas naar Encinas Reales

Deze ochtend zijn we vroeg vertrokken want het zou warm worden. Het dorp uit gaat snel, zodra je de hoofdstraat uit bent loop je tussen de olijfgaarden. De bomen staan in nette rijen en werkelijk alle hellingen zijn ermee bedekt.

8 uur in de ochtend.

En we moesten weer een ‘rivier’ over. Hier zijn we door de boekjes en blogs die we lezen erg voor gewaarschuwd: scherpe steentjes op de bodem (ik sleep hiervoor al de hele tijd sandalen mee) en een stevige stroming (hiervoor heb ik stokken mee bij me).

Het lijkt alsof ik huil, dit is niet het geval, maar hoe krijg ik met schone ? voeten mijn sokken en daarna mijn schoenen aan?

We konden koffie drinken in Encinas Reales, een op het eerste gezicht klein plaatsje (maar ze blijken hier bij nader inzien allemaal groter).

Er was maar 1 cafe, ‘Eros’, om alle schijn van een bordeel te vermijden een foto, want zie wie hier nog meer hangt.

Santa Semana (de heilige week voor Pasen) nadert nu snel. Overal zagen we de voorbereidingen hiervoor, zoals bv het opnieuw witten van de huizen of het ophangen van grote doeken met de lijdende Jezus, de smartelijke Maria of de patroonheilige van het plaatsje (ook in tranen).

Deze straat is er helemaal klaar voor.

We sliepen deze nacht in Benamejí (een Arabische naam, wordt op de Spaanse wijze uitgesproken), een plaatsje 4 km verderop. Rond 5 uur was daar een processie met kinderen.

Toen ik ‘savonds op bed lag klonk er muziek. Ik ben toch maar even gaan kijken. De kerk was open en daar binnen werd alles klaar gemaakt voor de komende week.

Ook het haar werd gekamd.

Zaterdag 9 april

Van Encinas Real naar Lucena

Zoals ik al schreef, weer een dag met olijfbomen.

Bij binnenkomst in Lucena moesten we eerst lang, erg lang door een soort industrieterrein lopen. En toen bleken we ook nog een hotel 4 km buiten de stad gereserveerd te hebben. En dat was natuurlijk weer een berg op. Maar het hotel vergoedde daarna alles. Zalig gegeten op een terras, (met uitzicht op de olijfgaarden en ondergaande zon), een kamer met bad, zonder wifi, alles echt Spaans. We hebben hier alleen maar uitgerust……….

Zondag 10 april

Van Lucena naar Cabra (en daar begon het feest……)

Lucena was heerlijk stil, zo zondags ‘s ochtends om 9 uur.

Alle kerken leken weer dicht.

Maar in de Sant Matteo kerk (met een prachtig houten plafond) konden we vlak na het beëindigen van de mis iemand met een stempel ‘vangen’.

De Santiago kerk.

Het pad naar Cabra liep over een oude spoorlijn, hier was een fiets-, annex wandelpad van gemaakt.

Met bermen vol bloemen.

In Cabra slapen we in een pension aan de rand van de oude stad. Na aankomst ging ik direct op zoek naar een kerk die open was, voor een stempel. Dezevheb ik niet gevonden. Maar ik raakte al snel verstrikt in een processie.

Dit was de eerste, met de gele mutsen.

Elke parochie/kerk heeft zijn eigen attributen voor een processie en aan de muur bij de ingang van een kerk hangt het schema van die kerk voor de komende week. Ook zijn bij de plaatselijke vvv komplete overzichten te krijgen. In Antequera zelfs in de vorm van een in kleuren gedrukt boekje. En hier in Cabra kan het je dus gebeuren dat je door een doodstille straat loopt, muziek hoort en 2 tellen later als je een hoek bent om gegaan in het publiek verstrikt ben geraakt.

Een van de beelden heeft een doek met het Santiago kruis over zijn arm.

Na het eten maakten we een wandelingetje door de oude stad.

Even als tussendoortje, ons avondeten: veldsla met geitenkaas met membrillo.

In het centrum bij de oudste kerk was het enorm druk.

Hier wordt het ??? de kerk uitgedragen.

De stoet wordt geopend door de figuren met puntmutsen. (Ik heb gele, bruine en paarse gezien). Een macaber gezicht dat mij aan de ku klux clan doet denken. Daarna de stellage met een uitbeelding van de lijdensweg van Jezus, of een smartelijk kijkende Madonna en tenslotte een enorm groot orkest dat van die prachtige trage half achtige blues speelt (komt bv ook in de Godfather voor).

Ik denk dat ik over het thema ‘processie’ nog wel meer wil weten. Ik heb bv de volgende vragen: onderweg waren de cafe’s vol met vrolijke mensen, de stad was in feeststemming. En daarna op naar de processie? In de lijdensweek ?? De meisjes (van gisteren) waren ‘bruidjes voor Jezus’ waarvan stamt dit gebruik? Waarom de onherkenbaar makende puntmutsen? Enz dus.

De derde processie in Cabra.
De dragers.

En dan tenslotte, dit bloemetje van de vorige dag.

Ps mijn kuiten zijn rood verbrand door de zon. Morgen is het nog warm, dinsdag wordt er onweer voorspeld, het lijkt wel Nederland ….

2 Reacties op “Onderweg door de olijfgaarden”

 1. Ha Marga, vanuit mijn katholieke opvoeding kan ik je het volgende melden.
  Iedere kerk heeft een eigen broederschap met een eigen processie in een eigen kleur. De mensen met puntmutsen zijn de boetedoeners. Dit gebruik komt nog uit de Spaanse Inquisitie toen veroordeelden door het dragen van zo’n muts verplicht boete moesten doen.
  In mijn jeugd werden vrouwen die het klooster ingingen, bruiden van Christus genoemd. Zij wijdden hun leven toe aan Christus. Bij het afleggen van de gelofte droegen ze ook een “bruidsjurk”.
  Als klein meisje mocht ik meelopen in de processies tot ik uit mijn Eerste communie jurkje was gegroeid. Als onschuldige kinderen in het wit waren we de bruidjes van Christus.
  En als je het vergelijkt met het carnaval in Nederland: eerst uitbundig feest en dan boetedoen….
  Iedere dag zal er wel een deel van het lijdensverhaal worden uitgebeeld. Op de foto met het Santiagokruis wordt Palmzondag uitgebeeld.
  Uniek dat je dit mee kunt maken. Geniet ervan!
  Liefs
  Dinie

  Like

  1. Dag Dinie! Bedankt voor deze uitgebreide informatie. Ik vind het erg interessant dit allemaal me te maken. Vandaag in Baena weer naar een lange stoet gekeken, nu met enorm veel trommelaars. We hopen op Goede Vrijdag in Cordoba te zijn. Liefs, Marga

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: