Hitte en regen

Gisternacht (nog in Cabra) klonk er rond 12 uur luide muziek, weer veel trommels en trompetten. Ik viel bijna uit mijn bed. Er ging wederom een processie van start en het leek wel of hij op het pleintje voor de kerk (en naast het pension) bleef staan, muziek – stilte – muziek enz. Na van de schrik te zijn bekomen: het was prachtige muziek. (alleen een beetje laat). De volgende ochtend na een heerlijk uitgebreid ontbijt (doel is hier 2 goede maaltijden per dag) gingen we op weg naar Baena.

Nog steeds olijfbomen en nog steeds mooi.

De olijfbomen vormen mooie patronen op de hellingen. Het was erg warm deze dag. De wandeling ging gedeeltelijk over een oude spoorlijn die tot wandel-fietspad was verbouwd. Dit gedeelte van de dag ging zo door uit gehakte rotsen en zo was het nog koel.

Bloemen zeeën, elke dag weer.

Halverwege gingen we van het wandelpad af en via Dona Mencía (niet echt een plaats om aan te bevelen) naar Baena. En toen werd het warm. Baena ligt op een heuvel en heeft een oud en nieuw gedeelte.

Daar gaat ze op weg naar Baena.

In Baena was er wat verwarring (laten we het zo maar noemen) over de gereserveerde kamer. Veel heen-en-weer gepraat waarvan de inhoud door de taal barrière grotendeels aan mij voorbij ging. Uiteindelijk belandden we in een ander appartement, dat veel mooier was. En toen was het natuurlijk weer processie tijd.

Trommelaars, trommelaars, trommelaars.

Deze avond gingen alle ‘processie-verenigingen’ (elke kerk heeft een eigen ‘vereniging’) in een lange stoet door het plaatsje. Aan het hoofd gingen de trommelaars; een enorme hoeveelheid trommelaars die allen zo hard mogelijk trommelden.

Trommelaar in vol ornaat.

Daarna volgden de diverse groepen ‘boetelingen’, elk in de kleur van hun ‘vereniging‘.

En tenslotte nog een orkest.

Een ‘Romeins’ orkest.

Alle groepen (culturen? godsdiensten? volken? Hoe moet je hen in deze tijd nog noemen, zonder gecanceled te worden?) die een rol van betekenis speelden ten tijde van de laatste week van Jezus liepen mee in de processie. Dus ook de Romeinen, zij vormden het orkest. (Een vrolijke rol dit keer gezien hun rol toen……). Ook de Joden hadden een rol. Rik Zaal noemt deze rol in zijn uitstekende reisgids ‘Spanje’ dubieus. Ik heb geen ‘Joden’, noch rare praktijken in de processie ontdekt.

Dat was dus gisteren allemaal. Vandaag, 12 april liepen we van Baena naar Castro del Rio. De gids voorspelde een kurze und einfache Etappe (bij Baena komt de camino uit Granada bij ‘de onze’ en kunnen we nu -naast de Spaans talige -, ook de Duits talige gids gebruiken).

In de loop van de dag veranderde het weer. En toen we nog een uur naar Castro del Rio moesten lopen begon het te regenen. En dit steeds harder.

Donkere wolken pakten zich samen.
Ik wilde eigenlijk bij het plaatsnaam bord staan. Waarom? Dat weet ik niet.

We hebben een pension aan de andere kant van het erg mooie stadje. Hier zagen we ‘tussen de buien door’ iets van. Maar het regent en dus ook geen Semana Santa vandaag, zo meldde het journaal zojuist.

Een regenachtig Castro del Rio.

Maar…… de sinaasappelboompjes die hier vaak in de straten staan gaan door de regen nog heerlijker ruiken. (Die straten staan dan ook weer vol auto’s, ook hier)

De bloemen van vandaag.

2 Reacties op “Hitte en regen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: