En ik liep verder

Maandagmiddag

De ouderdom komt met gebreken, daar heb ik soms last van, en soms ben ik blij dat het niet meer hoeft al die rare modes, al die rare schoenen. Hier in de chique winkels zie je de meest rare kleding, schoenen of ander. En dat tegen onmogelijke prijzen. Heerlijk, dat hoeft dus niet.

Op mijn lijstje stond het Bargello museum. En ik had getwijfeld. Maar was in de buurt. En er stond geen rij. En dat is vreemd. Op bijna alle lijstjes in de gidsen staat dit museum op de 2e plaats. En de toeristen komen er nauwelijks, onverklaarbaar en dus fijn om er naar binnen te gaan.

Jongens waren het…..

Het had een jongen ‘van om de hoek’ kunnen zijn, anno 2023. Maar Donatello maakte dit beeld in 1440. Het is David, vol bravour staat hij daar (armpje in de zij) op het hoofd van Goliath die hij net verslagen heeft. Het is het eerste vrijstaande bronzen beeld van de Renaissance. En het eerste beeld sinds de antieke tijd dat een naakt laat zien.

Ik ging dus naar dit museum omdat er een fresco van Giotto hangt met een afbeelding van Dante. Deze reis stond eerst alleen helemaal in het teken van deze twee: de frescoes van Giotto en de tijd en het Florence van Dante, maar bij het plannen kwamen er natuurlijk….. nog meer leuke ideeën bij. En in het Bargello valt je oog natuurlijk op dat frivole beeld van David. Zo gaat dat.

Maar Dante door Giotto zag ik ook!

Op de onderste rij staat Dante vijfde van links (boven de knielende man)

Daarna liep ik helemaal (een beetje aan de andere kant van de stad) door naar de kerk Santa Croce, waar een gedenkmonument van Dante staat. Na zijn verbanning kwam hij dus nooit meer terug in Florence en hij is begraven in de plaats waar hij stierf: Ravenna. Daar kreeg Florence de daaropvolgende jaren, en het werden eeuwen, spijt van en ze proberen nog steeds zijn resten ‘terug’ te krijgen. Maar Ravenna houdt haar been stijf.

School excursie naar het Dante monument

De Santa Croce kerk heeft twee prachtige kapellen met werk van Giotto, maar jammer genoeg was 1 van deze niet te bekijken omdat hij gerestaureerd werd.

Kruisbeeld door Cimabue

Dit is een van de topstukken van de kerk en het maakte veel indruk op mij. De Franciscaanse kerk is 800 jaar geleden gebouwd in de armste wijk van Florence. En deze armste wijk stond en staat vlak bij de rivier op de laagste plek. Bij de laatste overstroming (in 1966) stond het water 5 meter hoog in de kerk en ook dit beeld stond dus onder water. Ter herinnering aan deze ramp laat men het beeld zo.

Op mijn wenkbrauwen heb ik me toen nog naar de laatste kerk van het rijtje gesleept: de Santa Maria Novella. Daarvan alleen dit fresco. Dit is in een speciaal project gerestaureerd. Hiervoor is alleen verf gemaakt van kruiden en bloemen gebruikt.

Op het bovenste gedeelte de schepping van de dieren en Adam. Op het onderste gedeelte: de tuin van Eden, de schepping van Eva en het ontstaan van het kwaad. En kijk: daar is het waarschuwende vingertje al richting Eva.

Het hele zonde-denken prachtig verbeeld en gerestaureerd.

De hoogste tijd voor een terrasje! Gelukkig staat er zoals overal altijd een bar dichtbij de kerk

‘It was now the hour that melts a sailor heart. And saddens him with longing of the day. He’s said fairwell to his beloved friends.

The hour when the pilgrim’s heart is pierced With love, if he hears the Farr-off bells Which seem to weep for the dying day.’ Louteringsberg, canto 8

7 Reacties op “En ik liep verder”

 1. Fijn Marga dat je ons mee laat genieten van je verblijf in Florence.
  Ik zit hier met de boeken van mijn reis in 1976!! Toen het dus nog rustiger was. Ik vind het wel opvallend hoeveel ik er van onthouden hebt, maar door jouw beschrijving wordt het wel een stuk actueler!
  Ga je door naar Ravenna of plan je daarvoor een andere reis?
  Veel plezier. Dinie

  Like

  1. Ik zit nu in Bologna en vertrek morgen inderdaad naar Ravenna. Ik moest inderdaad ook vaak denken aan de tijd dat het minder druk was, maar de kunst blijkt -gelukkig- evenveel indruk te maken. Groetjes, marga

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: