Zomaar een dag in Ravenna

Ik ben alweer halverwege de reis en blijf daarom 3 nachten (2 hele dagen) in Ravenna. Om eens ‘een dagje kalm aan te doen’.

Ware het niet dat ik gisteren een Dante-wandeling ontdekte. Eerst dacht ik nog deze in het schema van die dag in te passen, maar daar zag ik snel van af. Ik had de kerken (met mozaïeken) zorgvuldig gepland, zodat ik daar alle tijd voor had en wilde me niet gaan haasten. (Ik had ruim van te voren via internet een totaal-pakket kaartjes gekocht en van sommige moest je daarvoor een tijdslot boeken.)

Dantige kunst

Het werd natuurlijk toch een soort combinatie dag, want de wandeling ging ook weer langs enkele mozaïek kerken, waarvan ook 1 buiten Ravenna, die ik sowieso wilde zien. Kortom het werd een mooie wandeling. En niet alleen mooi, er moest gewerkt worden. Op 27 plekken (waar Dante geweest zou zijn) kon je een QR code scannen waarna er een canto verscheen met uitleg. Soms 3 pagina’s lang. In het Italiaans of Engels. Ik heb ze allemaal op de telefoon opgeslagen om ze later eens rustig te bestuderen.

Zaterdag – bloemenmarkt

De tulpen zijn hier precies 2x zo duur als bij ons, maar misschien worden ze uit Nederland geïmporteerd.

De San Francisco kerk

Op de voorgrond staat een Rode Kruistent. Ze staan overal. Vorig jaar werd hier Corona getest en geprikt, nu zijn buiten tweedehands kleren te koop, binnen is vaak een voedselbank.

Dante is zijn laatste jaren verzorgd door de broeders van deze kerk. Na zijn dood hebben ze lang zijn resten in een kist bewaard. De tombe is veel later gebouwd.

Opening van de Dante dag

Er bleek een Dante-symposium te zijn. Geen idee waarom, maar de dag werd officieel geopend door deze sprekers. De traditie is dat er iedere dag een canto uit de Divina Commedia wordt voorgelezen, dus dat deed 1 van deze heren. Op verschillende plaatsen in de stad spraken sprekers over Dante, er werd een Dante toneelstuk opgevoerd in de plaatselijke schouwburg enz. Af en toe stuitte ik tijdens mijn wandeling op een voordracht, maar ja, alles was in het Italiaans…..

Maar er zijn nog meer beroemdheden

Zo mooi, op deze muur hangen foto’s van vrouwen die veel voor de stad hebben betekend. De 2e foto hier is een beroemde geschiedkundige (de mozaïeken), er hangt ook een communistische verzetsstrijdster uit de 2 W.O., een beroemde non en keizerin Theodora kan natuurlijk niet ontbreken.

De binnenplaats van de bibliotheek waar Dante aan de Commedia werkte.

De ‘laatste’ kerk die ik nog wilde zien, en waar Dante volgens mijn wandeling ook was geweest staat in Classe, en daarvoor moest ik de stad uit.

Een van de stadspoorten
Het is hier lente!

Classe was vroeger een zelfstandig plaatsje. Het ‘lag’ 6 km buiten Ravenna. Met alle stadsuitbreidingen hoort het nu bij Ravenna. Maar het is nog steeds 6 km lopen.

De basiliek van Sint Apollinaire.

Ik heb er alleen maar (‘alleen maar’…… de mozaïeken zijn er prachtig) de basiliek en de plaatselijke bar bezocht. Even een kleine prijsvergelijking: in Florence maakte ik mee dat een kopje cappuccino €6 kostte (op het terras van de Uffizi), ik heb dit geweigerd, in een bar in Florence rond de €2 en in Bologna en Ravenna €1,50, hier in Classe €1,10 (zittend op het terras, – wat doorgaans ook weer reden tot hogere prijs is -)

En weer een mooie kerk
En boven dat kruis: dat hele kleine, schattige handje

Omdat dit de enige mozaïeken van de dag zijn, nog maar een foto:

Op de terugweg bleken er ontelbare mogelijkheden te zijn.

Geen haven dit keer, het is 1 groot industrie terrein

Terug in Ravenna bleek daar ook een scheve toren te staan.

Hij staat echt scheef

En tenslotte ging ik nog maar ‘ns de San Francisco kerk in, hoe stond het met de Dante-dag?

Dante fans

Er werden oorkondes uitgedeeld. Hadden deze mensen een examen gedaan? De Commedia uit het hoofd opgelezen? Of de parate kennis getoetst? Ik zal het nooit weten. En wat geeft het.

Dante schreef door deze dag

10 Reacties op “Zomaar een dag in Ravenna”

  1. Het ziet er heerlijk uit; mooi, kleurrijk en de lente door de blauwe lucht en de zon aanwezig. Ik ben even kwijt hie je reis na Ravenna doorgaat, maar dat zie ik dan wel😊
    Ook hier barst de lente uit zijn/haar voegen… af en toe zon, dan weer fixe bui en vooral heel veel wind…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: